dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Pachlová, Vendula
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T04:23:02Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T04:23:02Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7592
|
|
dc.description.abstract |
Mléčné proteiny jsou důležitou složkou ve výživě člověka. Proteinový profil byl zjišťován ve čtyřech souborek vzorků: nesterilovaných a sterilovaných tavených sýrech, v tavených sýrech skladovaných za odlišných podmínek po dobu dvou let, v zralém a nezralém kravském mléce (mlezivě) a v sušeném mléce. Pro studium proteinů byla zvolena metoda SDS-PAGE. U sterilovaných tavených sýrů byla prokázána hydrolýza proteinů o molekulové hmotnosti vyšší než 20 kDa. Na intenzitu hydrolýzy měl vliv jak použitý sterilační režim, tak i obsah laktózy v sušině. Podobně tomu bylo i u tavených sýrů skladovaných za odlišných podmínek. Proteinový profil nezralého mléka (mleziva) se v prvních dvou dnech výrazně lišil od ostatních vzorků. Odlišnost byla vykazována v oblasti o vysoké molekulové hmotnosti. |
cs |
dc.format |
87 |
cs |
dc.format.extent |
10365999 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
protein
|
cs |
dc.subject |
mléko
|
cs |
dc.subject |
sterilovaný tavený sýr
|
cs |
dc.subject |
SDS-PAGE
|
cs |
dc.subject |
protein
|
en |
dc.subject |
milk
|
en |
dc.subject |
sterilized processed chees
|
en |
dc.subject |
SDS-PAGE
|
en |
dc.title |
Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of proteine profile on selected dairy products |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kráčmar, Stanislav |
|
dc.date.accepted |
2008-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
Milk proteins are priority in human sustenance. Protein profile was determined in four groups of sample: non-sterilized and sterilized processed cheeses, processed cheeses warehoused at different conditions two years, milk and colostrum and creamer. Proteins were analyzed by SDS-PAGE. Protein hydrolysis proved in sterilized processed cheese with molekcular weight greater than 20 kDa. Process mode and concentration of lactose affected intensity of hydrolysis. Temperature of environment influenced processed cheese warehoused at different conditions too. Protein profile of colostrum distinquished from other samples at first two day. Diversity was at high molecular weight. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
8064
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-21 |
|
utb.result.grade |
A |
|