Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Pachlová, Vendula
dc.date.accessioned 2010-07-17T04:23:02Z
dc.date.available 2010-07-17T04:23:02Z
dc.date.issued 2008-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7592
dc.description.abstract Mléčné proteiny jsou důležitou složkou ve výživě člověka. Proteinový profil byl zjišťován ve čtyřech souborek vzorků: nesterilovaných a sterilovaných tavených sýrech, v tavených sýrech skladovaných za odlišných podmínek po dobu dvou let, v zralém a nezralém kravském mléce (mlezivě) a v sušeném mléce. Pro studium proteinů byla zvolena metoda SDS-PAGE. U sterilovaných tavených sýrů byla prokázána hydrolýza proteinů o molekulové hmotnosti vyšší než 20 kDa. Na intenzitu hydrolýzy měl vliv jak použitý sterilační režim, tak i obsah laktózy v sušině. Podobně tomu bylo i u tavených sýrů skladovaných za odlišných podmínek. Proteinový profil nezralého mléka (mleziva) se v prvních dvou dnech výrazně lišil od ostatních vzorků. Odlišnost byla vykazována v oblasti o vysoké molekulové hmotnosti. cs
dc.format 87 cs
dc.format.extent 10365999 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject protein cs
dc.subject mléko cs
dc.subject sterilovaný tavený sýr cs
dc.subject SDS-PAGE cs
dc.subject protein en
dc.subject milk en
dc.subject sterilized processed chees en
dc.subject SDS-PAGE en
dc.title Studium proteinového profilu vybraných mléčných produktů cs
dc.title.alternative Determination of proteine profile on selected dairy products en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kráčmar, Stanislav
dc.date.accepted 2008-06-05
dc.description.abstract-translated Milk proteins are priority in human sustenance. Protein profile was determined in four groups of sample: non-sterilized and sterilized processed cheeses, processed cheeses warehoused at different conditions two years, milk and colostrum and creamer. Proteins were analyzed by SDS-PAGE. Protein hydrolysis proved in sterilized processed cheese with molekcular weight greater than 20 kDa. Process mode and concentration of lactose affected intensity of hydrolysis. Temperature of environment influenced processed cheese warehoused at different conditions too. Protein profile of colostrum distinquished from other samples at first two day. Diversity was at high molecular weight. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 8064
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
pachlová_2008_dp.pdf 9.885Mb PDF View/Open
pachlová_2008_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
pachlová_2008_op.doc 48.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account