Stanovení vitaminu C v krajských odrůdách jablek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení vitaminu C v krajských odrůdách jablek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kramářová, Daniela
dc.contributor.author Haroková, Ema
dc.date.accessioned 2010-07-17T03:58:13Z
dc.date.available 2010-07-17T03:58:13Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7531
dc.description.abstract Vitamín C je považován za jeden z nejdůležitějších vitaminu ve výživě člověka. Je přijí-mán převážně v ovoci či zelenině. Jedná se o účinný antioxidant, který eliminuje působení volných radikálů. V této práci byl stanovován vitamin C v krajových odrůd jablek, běžně pěstovaných na Valašsku a jablek zakoupených v supermarketu a to pomocí HPLC s elek-trochemickým detektorem. Podmínky pro chromatografii s ECD detektorem byly následující: mobilní fáze - CH3OH:H3PO4:H2O = 99:0,5:0,5 (isokratická eluce), kolona - Supelcosil LC-8, 5 um, [4,6 x 150 mm], teplota 30C, vložené napětí 600 mV. cs
dc.format 71 cs
dc.format.extent 917304 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Klíčová slova: kyselina askorbová cs
dc.subject jablko cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Coulochem III cs
dc.subject ECD cs
dc.subject Keywords: ascorbic acid en
dc.subject apple en
dc.subject HPLC en
dc.subject Coulochem III en
dc.subject ECD en
dc.title Stanovení vitaminu C v krajských odrůdách jablek cs
dc.title.alternative Electrochemical determination of ascorbic acid by HPLC en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Lukášková, Eva
dc.date.accepted 2008-06-19
dc.description.abstract-translated Vitamin C is considered to be the most important vitamin for human nutrition which could be best supplied by fruits and vegetables. As effective antioxidant, ascorbic acid has the capacity to eliminate free toxic radicals. The work is based on the determination of ascor-bic acid in region apples, commonly consumed in Wallachia and apples buying in super-market, using HPLC with electrochemical detection (ECD). Chromatographic conditions for EC-detection of vitamin C were specific: mobile phase - CH3OH:H3PO4:H2O = 99:0,5:0,5 (isocratic elution), column - Supelcosil LC-8, 5 um, [4,6 x 150 mm], temperature 30C and puted voltage 600 mV. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7688
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
haroková_2008_bp.pdfBlocked 895.8Kb PDF View/Open
haroková_2008_vp.doc 38.5Kb Microsoft Word View/Open
haroková_2008_op.doc 35.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account