dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Haroková, Ema
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T03:58:13Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T03:58:13Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7531
|
|
dc.description.abstract |
Vitamín C je považován za jeden z nejdůležitějších vitaminu ve výživě člověka. Je přijí-mán převážně v ovoci či zelenině. Jedná se o účinný antioxidant, který eliminuje působení volných radikálů. V této práci byl stanovován vitamin C v krajových odrůd jablek, běžně pěstovaných na Valašsku a jablek zakoupených v supermarketu a to pomocí HPLC s elek-trochemickým detektorem. Podmínky pro chromatografii s ECD detektorem byly následující: mobilní fáze - CH3OH:H3PO4:H2O = 99:0,5:0,5 (isokratická eluce), kolona - Supelcosil LC-8, 5 um, [4,6 x 150 mm], teplota 30C, vložené napětí 600 mV. |
cs |
dc.format |
71 |
cs |
dc.format.extent |
917304 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
Klíčová slova: kyselina askorbová
|
cs |
dc.subject |
jablko
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
Coulochem III
|
cs |
dc.subject |
ECD
|
cs |
dc.subject |
Keywords: ascorbic acid
|
en |
dc.subject |
apple
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
Coulochem III
|
en |
dc.subject |
ECD
|
en |
dc.title |
Stanovení vitaminu C v krajských odrůdách jablek |
cs |
dc.title.alternative |
Electrochemical determination of ascorbic acid by HPLC |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lukášková, Eva |
|
dc.date.accepted |
2008-06-19 |
|
dc.description.abstract-translated |
Vitamin C is considered to be the most important vitamin for human nutrition which could be best supplied by fruits and vegetables. As effective antioxidant, ascorbic acid has the capacity to eliminate free toxic radicals. The work is based on the determination of ascor-bic acid in region apples, commonly consumed in Wallachia and apples buying in super-market, using HPLC with electrochemical detection (ECD). Chromatographic conditions for EC-detection of vitamin C were specific: mobile phase - CH3OH:H3PO4:H2O = 99:0,5:0,5 (isocratic elution), column - Supelcosil LC-8, 5 um, [4,6 x 150 mm], temperature 30C and puted voltage 600 mV. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7688
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-21 |
|
utb.result.grade |
A |
|