Stanovení beta-karotenu v rajčatech metodou HPLC

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení beta-karotenu v rajčatech metodou HPLC

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kramářová, Daniela
dc.contributor.author Vojtíšková, Petra
dc.date.accessioned 2010-07-17T00:44:48Z
dc.date.available 2010-07-17T00:44:48Z
dc.date.issued 2008-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7098
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce je popis rajčete, karotenoidů, metody HPLC (High Per-formance Liquid Chromatography) a vytvoření metodiky na stanovení beta-karotenu v rajčatech s praktickou aplikací na reálný vzorek. Ke stanovení byla použita metoda HPLC s elektrochemickou detekcí. K izolaci beta-karotenu byla použita dvojnásobná extrakce směsí rozpouštědel aceton:hexan (50:50). Po filtraci extraktu byl filtrát odpařen do sucha na vakuové odparce a odparek byl rozpuštěn v ethanolu a aplikován na kolonu. Vhodnou mobilní fází byla směs rozpouštědel methanol:acetonitril:H3PO4 (70:29,5:0,5). Měření pro-bíhala při parametrech detektoru E1 = 500 mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. Objem dávko-vací smyčky byl 20 ul, průtok mobilní fáze kolonou 1,1 ml.min-1 a eluce probíhala izokraticky. cs
dc.format 84 s. , 9 s. příloh cs
dc.format.extent 1464459 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject beta-karoten cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject karotenoidy cs
dc.subject mobilní fáze cs
dc.subject rajče cs
dc.subject beta-carotene en
dc.subject carotenoids en
dc.subject extraction en
dc.subject HPLC en
dc.subject mobile phase en
dc.subject tomato en
dc.title Stanovení beta-karotenu v rajčatech metodou HPLC cs
dc.title.alternative Determination of beta-carotene in tomatoes by HPLC en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rop, Otakar
dc.date.accepted 2008-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this diploma paper is to describe tomato, carotenoids, HPLC method and creating the suitable method for the determination of beta-carotene in tomatoes, with practical aplication on tomato sample. For the determination the HPLC method with ECD (Electrochemical Detection) was used. For the isolation process a double extraction with the mixture of acetone:hexane (50:50) was used. After filtration of the extract, the filtrate was evaporated to dryness in a flask under vacuum. The residue was dissolved in ethanol and injected to the column. The mobile phase of methanol:acetonitrile:H3PO4 (70:29,5:0,5) was used. Chromatographic conditions were follows: E1 = 500mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. The injection volume was 20 ul. The isocratic elution with the flow rate of 1,1 ml.min-1 was used. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 8078
dc.date.assigned 2007-11-12
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
vojtíšková_2008_dp.pdf 1.396Mb PDF View/Open
vojtíšková_2008_vp.doc 35.5Kb Microsoft Word View/Open
vojtíšková_2008_op.doc 34.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account