dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Vojtíšková, Petra
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T00:44:48Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T00:44:48Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7098
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce je popis rajčete, karotenoidů, metody HPLC (High Per-formance Liquid Chromatography) a vytvoření metodiky na stanovení beta-karotenu v rajčatech s praktickou aplikací na reálný vzorek. Ke stanovení byla použita metoda HPLC s elektrochemickou detekcí. K izolaci beta-karotenu byla použita dvojnásobná extrakce směsí rozpouštědel aceton:hexan (50:50). Po filtraci extraktu byl filtrát odpařen do sucha na vakuové odparce a odparek byl rozpuštěn v ethanolu a aplikován na kolonu. Vhodnou mobilní fází byla směs rozpouštědel methanol:acetonitril:H3PO4 (70:29,5:0,5). Měření pro-bíhala při parametrech detektoru E1 = 500 mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. Objem dávko-vací smyčky byl 20 ul, průtok mobilní fáze kolonou 1,1 ml.min-1 a eluce probíhala izokraticky. |
cs |
dc.format |
84 s. , 9 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
1464459 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
beta-karoten
|
cs |
dc.subject |
extrakce
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
karotenoidy
|
cs |
dc.subject |
mobilní fáze
|
cs |
dc.subject |
rajče
|
cs |
dc.subject |
beta-carotene
|
en |
dc.subject |
carotenoids
|
en |
dc.subject |
extraction
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
mobile phase
|
en |
dc.subject |
tomato
|
en |
dc.title |
Stanovení beta-karotenu v rajčatech metodou HPLC |
cs |
dc.title.alternative |
Determination of beta-carotene in tomatoes by HPLC |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2008-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this diploma paper is to describe tomato, carotenoids, HPLC method and creating the suitable method for the determination of beta-carotene in tomatoes, with practical aplication on tomato sample. For the determination the HPLC method with ECD (Electrochemical Detection) was used. For the isolation process a double extraction with the mixture of acetone:hexane (50:50) was used. After filtration of the extract, the filtrate was evaporated to dryness in a flask under vacuum. The residue was dissolved in ethanol and injected to the column. The mobile phase of methanol:acetonitrile:H3PO4 (70:29,5:0,5) was used. Chromatographic conditions were follows: E1 = 500mV, E2 = 600 mV, G = 750 mV. The injection volume was 20 ul. The isocratic elution with the flow rate of 1,1 ml.min-1 was used. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
8078
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-12 |
|
utb.result.grade |
A |
|