Biologicky aktivní látky v rostlině Calendula officinalis
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Valášek, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Aberlová, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T22:59:07Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T22:59:07Z |
|
dc.date.issued |
2008-08-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6869
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce je seznámení se s biologicky aktivními látkami v rostlině Calendu-la officinalis. Obsahem je charakterizovat tuto rostlinu z botanického hlediska a zhodnotit její dosavadní využití. Důraz je kladen na její významné obsahové látky a jejich vlastnos-tech jak chemických, tak z farmakologických aspektů. Jsou rozebírány možnosti a formy získání významných látek a navrhnuty další možné způsoby využití biologicky aktivních látek rostliny Calendula officinalis v potravinářských, farmaceutických i jiných aplikacích. |
cs |
dc.format |
51 s. |
cs |
dc.format.extent |
661415 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Calendula
|
cs |
dc.subject |
sitosterol
|
cs |
dc.subject |
kalendulosid
|
cs |
dc.subject |
kumariny
|
cs |
dc.subject |
Calendula
|
en |
dc.subject |
sitosterol
|
en |
dc.subject |
calendulosid
|
en |
dc.subject |
coumarins
|
en |
dc.title |
Biologicky aktivní látky v rostlině Calendula officinalis |
cs |
dc.title.alternative |
Biological active substance in calendula officinalis plants |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Rop, Otakar |
|
dc.date.accepted |
2008-09-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the dissertation is to present biologically active substances contained in Calen-dula officinalis plant. This plant is characterized from the botanic viewpoint and it is existing utilization is assessed. The emphasis is laid on important substances contained in it and their properties with respect to both chemical and pharmacologic aspects. Possibilities and forms of obtaining important substances are analyzed and other potential methods of utilization of the biologically acitve substances contained in Calendula officinalis for food processing, pharmaceutical and other applications are proposed. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5256
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-20 |
|
utb.result.grade |
B |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account