dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Lorencová, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T22:46:44Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T22:46:44Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6847
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci byla sledována metabolická činnost u vybraných kmenů Streptococcus salivarius subsp. thermophilus, který je významnou složkou mléčných kultur využívaných při výrobě kysaných výrobků a vysokodohřívaných sýrů. Pozornost byla věnována využívání a produkci aminokyselin. Byla provedena analýza složení supernatantu prostřednictvím automatického aminokyselinového analyzátoru, který je založen na metodě HPLC iontovýmněnou. Hodnocení bylo doplněno o shlukovou analýzu (Euklidovské vzdálenosti, průměr mezi skupinami). |
cs |
dc.format |
56 s. |
cs |
dc.format.extent |
1458747 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
disimilace aminokyselin aerobní a anaerobní
|
cs |
dc.subject |
biosyntéza aminokyselin
|
cs |
dc.subject |
Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
|
cs |
dc.subject |
amino acid
|
en |
dc.subject |
dissimilation amino acids aerobic and anaerobic
|
en |
dc.subject |
biosynthesis amino acids
|
en |
dc.subject |
Streptococcus salivarius subsp. thermophilus
|
en |
dc.title |
Aminokyseliny produkované mikroorganizmy a možnosti jejich stanovení |
cs |
dc.title.alternative |
Amino acids produced by microorganisms and possibilities of their determination |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2008-09-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the bachelor thesis there was monitored a metabolism activity of chosen strains Streptococcus salivarius subsp. thermophilus which is the significant component of dairy cultures used for the manufacturing of fermented products and hard "cooked" cheeses. The attention was devoted to the exploitation and production amino acids. There was effected the analysis of supernatants composition via automatic amino acid analyzer unit which is based on method HPLC by an ion exchanger. The evalution was completed with the cluster analysis (Euclidean distance, the average between groups of microorganisms). |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5391
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-20 |
|
utb.result.grade |
A |
|