Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Krejčí, Ondřej
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T21:55:51Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T21:55:51Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6737
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce je popsáno složení jedlých polymerních filmů, jejich vlastnosti, modifikace a způsoby přípravy. Dále je zde uvedeno použití jedlých polymerních filmů na ovoce a zeleninu. Cílem praktické části diplomové práce byla aplikace povlaků z 50% roztoku škrobovo-proteinového hydrolyzátu amarantové mouky na vzorky jahod, kedluben a mrkve. Bylo zvoleno 5 typů povlaků (s 10 a 30% přídavkem glycerolu, s 1 a 4% přídavkem dialdehydu škrobu a bez přídavku aditiva). Při testech na vzorcích jahod skladovaných při pokojové teplotě se jako nejlepší ukázal povlak z 50% roztoku hydrolyzátu, neboť s tímto povlakem byl nástup hnilobných procesů zpomalen o 122 hodin a ztráty hmotnosti vzorků jahod v důsledku ztrát vlhkosti byly cca o 16% nižší. Při skladování jahod v ledničce byl pak nejlepší povlak s 30% přídavkem glycerolu, kde byl nástup hnilobných procesů zpomalen o 264 hodin a ztráty hmotnosti byly cca o 17% nižší. U vzorků mrkve a kedluben došlo aplikací povlaků v průměru ke 2 až 4% omezení ztrát vlhkosti v průběhu skladování. |
cs |
dc.format |
96 |
cs |
dc.format.extent |
3504847 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
amarant
|
cs |
dc.subject |
jedlé povlaky
|
cs |
dc.subject |
škrob
|
cs |
dc.subject |
protein
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzát
|
cs |
dc.subject |
jahody
|
cs |
dc.subject |
kedlubny
|
cs |
dc.subject |
mrkev
|
cs |
dc.subject |
amaranth
|
en |
dc.subject |
edible coatings
|
en |
dc.subject |
starch
|
en |
dc.subject |
protein
|
en |
dc.subject |
hydrolysate
|
en |
dc.subject |
strawberries
|
en |
dc.subject |
kohlrabi
|
en |
dc.subject |
carrot
|
en |
dc.title |
Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny |
cs |
dc.title.alternative |
Aplication of edible polymeric coatings on vegetable |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Loníček, Dušan |
|
dc.date.accepted |
2008-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
Structure of edible polymer films, their properties, modifications and process of preparation are describe in a theoretical part of the master thesis. The master thesis discusses applications of edible polymer films on fruits and vegetables. The goal of experimental part was application of coatings from 50% starch-protein hydrolysate solution of amaranth flour on samples of strawberries, kohlrabies and carrots. Five types of coatings were choose (with 10 and 30% addition of glycerol, with 1 and 4% addition of starch dialdehyde and without additives). The best coating during tests with samples of strawberries stored in room temperature was from 50% hydrolysate solution. This coating on strawberries slowed down decay process for 122 hours and weight decrease as a result of water evaporation was lower about approx 16%. The best coating for strawberries stored in a fridge was coating with 30% addition of glycerol. This coating slowed down decay process for 264 hours and weight decrease was lower about approx 17%. In the case of kohlrabies and carrots 2-4% reduction of weight loss after application of coatings was monitored. |
en |
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/201
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Inženýrství polymerů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
7647
|
|
dc.date.assigned |
2008-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account