Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Krejčí, Ondřej
dc.date.accessioned 2010-07-16T21:55:51Z
dc.date.available 2010-07-16T21:55:51Z
dc.date.issued 2008-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6737
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce je popsáno složení jedlých polymerních filmů, jejich vlastnosti, modifikace a způsoby přípravy. Dále je zde uvedeno použití jedlých polymerních filmů na ovoce a zeleninu. Cílem praktické části diplomové práce byla aplikace povlaků z 50% roztoku škrobovo-proteinového hydrolyzátu amarantové mouky na vzorky jahod, kedluben a mrkve. Bylo zvoleno 5 typů povlaků (s 10 a 30% přídavkem glycerolu, s 1 a 4% přídavkem dialdehydu škrobu a bez přídavku aditiva). Při testech na vzorcích jahod skladovaných při pokojové teplotě se jako nejlepší ukázal povlak z 50% roztoku hydrolyzátu, neboť s tímto povlakem byl nástup hnilobných procesů zpomalen o 122 hodin a ztráty hmotnosti vzorků jahod v důsledku ztrát vlhkosti byly cca o 16% nižší. Při skladování jahod v ledničce byl pak nejlepší povlak s 30% přídavkem glycerolu, kde byl nástup hnilobných procesů zpomalen o 264 hodin a ztráty hmotnosti byly cca o 17% nižší. U vzorků mrkve a kedluben došlo aplikací povlaků v průměru ke 2 až 4% omezení ztrát vlhkosti v průběhu skladování. cs
dc.format 96 cs
dc.format.extent 3504847 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject amarant cs
dc.subject jedlé povlaky cs
dc.subject škrob cs
dc.subject protein cs
dc.subject hydrolyzát cs
dc.subject jahody cs
dc.subject kedlubny cs
dc.subject mrkev cs
dc.subject amaranth en
dc.subject edible coatings en
dc.subject starch en
dc.subject protein en
dc.subject hydrolysate en
dc.subject strawberries en
dc.subject kohlrabi en
dc.subject carrot en
dc.title Aplikace jedlých polymerních povlaků na vybrané druhy zeleniny cs
dc.title.alternative Aplication of edible polymeric coatings on vegetable en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Loníček, Dušan
dc.date.accepted 2008-06-11
dc.description.abstract-translated Structure of edible polymer films, their properties, modifications and process of preparation are describe in a theoretical part of the master thesis. The master thesis discusses applications of edible polymer films on fruits and vegetables. The goal of experimental part was application of coatings from 50% starch-protein hydrolysate solution of amaranth flour on samples of strawberries, kohlrabies and carrots. Five types of coatings were choose (with 10 and 30% addition of glycerol, with 1 and 4% addition of starch dialdehyde and without additives). The best coating during tests with samples of strawberries stored in room temperature was from 50% hydrolysate solution. This coating on strawberries slowed down decay process for 122 hours and weight decrease as a result of water evaporation was lower about approx 16%. The best coating for strawberries stored in a fridge was coating with 30% addition of glycerol. This coating slowed down decay process for 264 hours and weight decrease was lower about approx 17%. In the case of kohlrabies and carrots 2-4% reduction of weight loss after application of coatings was monitored. en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/201 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 7647
dc.date.assigned 2008-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
krejčí_2008_dp.pdf 3.342Mb PDF View/Open
krejčí_2008_vp.doc 54Kb Microsoft Word View/Open
krejčí_2008_op.doc 47Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account