dc.contributor.advisor |
Kramářová, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Salvetová, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T20:43:49Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T20:43:49Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6568
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na způsob stanovení vitaminu D pomocí HPLC. V první části je popsán mechanismus vzniku tohoto lipofilního vitaminu a jeho fyziologie. Další část zpracovává princip metody HPLC. Třetí část je pak zaměřena na využití této metody při stanovení vitaminu D v konkrétních surovinách či potravinách. Význam vitaminu D spočívá v účasti při vstřebávání vápníku a fosfátu ze střeva a přispívá tak k regulaci a optimalizaci jejich hladiny v krvi. HPLC je jedna z nejpoužívanějších metod při stanovování všech vitaminů, tedy i vitaminu D. Jedná se o separační fyzikálně-chemickou metodu, která slouží k rozdělení složek vzorku rozpuštěného v roztoku mezi mobilní a stacionární fázi. |
cs |
dc.format |
42 s. |
cs |
dc.format.extent |
946395 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vitamin D
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
vitamin D
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Možnosti stanovení vitaminu D metodou HPLC |
cs |
dc.title.alternative |
Possibilities of determination of vitamin D by HPLC |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Okénková, Eva |
|
dc.date.accepted |
2008-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is focused on method of determination of vitamin D by HPLC. In the first part mechanism of origin this liposoluble vitamin and its physiology is described. Next part describes principle of HPLC method. The third part is focused on using this method in determination of vitamin D in raw materials or foods. The importance of vitamin D consists in attendance in absorption of calcium and phosphate from intestine and support regulation and optimalization of their level in blood. HPLC is one of the most widely used method to determination all of the vitamins. It is separative physical-chemical method, which is used to separate components in sample, which is dissolved in solution, between mobile and stationary phases. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7756
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-19 |
|
utb.result.grade |
A |
|