dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Mrázková, Iva
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T19:46:36Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T19:46:36Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-14 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/6441
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci je popsána charakteristika 10 bylin (Benedikt lékařský, Dobromysl obecná, Heřmánek pravý, Levandule lékařská, Máta peprná, Měsíček lékařský, Řebříček obecný, Řepík lékařský, Šalvěj lékařská, Třezalka tečkovaná), senzorické analýzy, metod použitých pro senzorické hodnocení a statistických metod pro vyhodnocení výsledků sen-zorické analýzy (multivariační metody). Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení organoleptických vlastností a podmínky dotazníkové akce. Výsledková část popisuje a vyhodnocuje výsledky hodnocení vůně (8 deskriptorů) a chuti (10 deskriptorů) a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (20 vzorků), a to bez přídav-ků a s přídavky senzoricky aktivních látek (cukr, med, kyselina citrónová a jejich kombina-ce). Dále je popsáno a vyhodnoceno doznívání hořké chuti 5 druhů (10 vzorků) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů. |
cs |
dc.format |
103s. |
cs |
dc.format.extent |
2702448 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
bylinný čaj
|
cs |
dc.subject |
senzorická analýza
|
cs |
dc.subject |
vůně
|
cs |
dc.subject |
chuť
|
cs |
dc.subject |
doznívání hořkosti
|
cs |
dc.subject |
senzoricky aktivní látky
|
cs |
dc.subject |
herbal tea
|
en |
dc.subject |
sensory analysis
|
en |
dc.subject |
aroma
|
en |
dc.subject |
taste
|
en |
dc.subject |
time-intensity
|
en |
dc.subject |
sensory active substances
|
en |
dc.title |
Ovlivnění chutnosti bylinných čajů pomocí senzoricky aktivních látek |
cs |
dc.title.alternative |
Overall flavour of selected herbal teas affected by sensory active substances |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Karovičová, Jolana |
|
dc.date.accepted |
2008-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the thesis there is described the characteristics of 10 selected herbs (Benedict, Oregano, Chamomile, Lavender, Peppermint, Marigold, Yarrow, Agrimony, Sage and Klamath), sensory analysis, sensory evaluation methods and statistical methods for sensory analysis results (multivariation methods). Experimental part describes conditions for sensory analysis, herbal tea preparation, meth-ods for organoleptic evaluation and conditions for questionnaire action. In the part of Results there are described and evaluated findings of aroma evaluation (8 aroma descriptors) and taste evaluation (10 taste descriptors) and overall flavour evaluation of 10 types (20 samples), with and without sensory active substances (sugar, honey, citric acid and their combination) addition. Further there is described time-intensity evaluation of 5 types (10 samples) of the bitterest herbal teas. The questionnaire is statistically analyzed at the end of this part. Conclusion includes the summary of results obtained by sensory analysis of herbal teas. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5201
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-23 |
|
utb.result.grade |
A |
|