Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kráčmar, Stanislav
dc.contributor.author Mišurcová, Ladislava
dc.date.accessioned 2010-07-16T16:06:51Z
dc.date.available 2010-07-16T16:06:51Z
dc.date.issued 2008-10-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/5950
dc.description.abstract Dizertační práce se zabývá nutriční hodnotou produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných na trhu v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé obsahem nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální látky, mastné kyseliny, enzymy, barviva a vláknina. Cílem práce bylo získat nové a rozšířit stávající poznatky o nutričních hodnotách vybraných produktů a stanovit jejich stravitelnost metodou in vitro. Byl navržen a zpracován nový postup pro stanovení stravitelnosti použitím inkubátoru Daisy. V deseti vybraných produktech ze sladkovodních (Chlorella Tabs, Spirulina Pacifica, Spirulina Bio) a z mořských řas (Arame, Hijiki, Kombu, Wakame, Wakame instant) byly zastoupeny: sladkovodní zelené - Chlorella pyrenoidosa; modrozelené - Spirulina pacifica, S. platensis; červené mořské - Palmaria palmata, Porphyra tenera; hnědé mořské řasy - Eisenia bicyclis, Hijikia fusiformes, Laminaria japonica a Undaria pinnatifida. Byly stanoveny hodnoty sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, aminokyselin, minerálních látek, vlákniny a stravitelnosti. Hodnota vlákniny závisí na použité analytické metodě Jako nejvhodnější metoda stanovení vlákniny pro běžnou laboratorní praxi se jeví gravimetrická po hydrolýze detergentními činidly. Hodnota stravitelnosti určuje využitelnost nutričních látek v lidském organizmu. Stravitelnost byla stanovena jako úbytek dusíkatých látek před a po působení proteolytického enzymu pepsinu. Dále byla stravitelnost stanovena gravimetricky nově navrženou metodou po působení enzymů pepsinu a pankreatinu s použitím inkubátoru Daisy. V práci jsou navrženy i možnosti využití mořských a sladkovodních řas pro výživu člověka. cs
dc.format.extent 5723673 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně cs
dc.rights Bez omezení cs
dc.subject Sladkovodní a mořské řasy cs
dc.subject dusíkaté látky cs
dc.subject aminokyseliny cs
dc.subject minerální prvky cs
dc.subject vláknina cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject Freshwater algae en
dc.subject seaweed en
dc.subject crude proteins en
dc.subject amino acids en
dc.subject mineral elements en
dc.subject dietary fibre en
dc.subject digestibility en
dc.title Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka cs
dc.title.alternative New nutritional aspects and utilization of seaweed and freshwater algae in human diet en
dc.type disertační práce cs
dc.date.accepted 2008-12-16
dc.description.abstract-translated The Doctoral thesis deals with the study of nutritional values of the products from freshwater algae and seaweed which are available in market of the Czech Republic. Seaweed and freshwater algae are known for their content of nutritional and biological active substances as amino acids, proteins, vitamins, minerals, fatty acids, enzymes, pigments and dietary fibre. To obtain new data and extend knowledge about nutritional values and digestibility in vitro were the main topics. New method of digestibility determination was suggested and processed with using Daisy incubator. Ten products from freshwater algae (Chlorella Tabs, Spirulina Pacifica, Spirulina Bio) and seaweed (Arame, Hijiki, Kombu, Wakame, Wakame instant) as representative: freshwater green - Chlorella pyrenoidosa; bluegreen - Spirulina pacifica, S. platensis; red seaweed - Palmaria palmata, Porphyra tenera; brown seaweed - Eisenia bicyclis, Hijikia fusiformes, Laminaria japonica and Undaria pinnatifida were chosen. Dry weight, ash, crude protein, amino acids, minerals, dietary fibre and digestibility in vitro were determined. The content of dietary fibre depends on using analytical method. It seems that the best analytic method for common laboratory practise is gravimetric method after hydrolysis by detergents. The value of digestibility determines the utilization of nutrients in human organism. Digestibility was established as a reduction of protein contents analyzed before and after being affected by proteolytic enzyme pepsin. Furthermore, digestibility was examined by gravimetric method using enzymes pepsin and pancreatin. The new procedure of this method was suggested, using Daisy incubator. In conclusion, the thesis proposes different possibilities how to use seaweed and algae in human nutrition. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Chemistry and Technology en
dc.identifier.stag 10488
dc.date.assigned 2006-09-01


Files in this item

Files Size Format View
mišurcová_2008_dp.pdf 5.458Mb PDF View/Open
mišurcová_2008_vp.doc 26Kb Microsoft Word View/Open
mišurcová_2008_op.zip 1.103Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account