dc.contributor.advisor |
Kráčmar, Stanislav
|
|
dc.contributor.author |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T16:06:51Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T16:06:51Z |
|
dc.date.issued |
2008-10-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/5950
|
|
dc.description.abstract |
Dizertační práce se zabývá nutriční hodnotou produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných na trhu v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé obsahem nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální látky, mastné kyseliny, enzymy, barviva a vláknina. Cílem práce bylo získat nové a rozšířit stávající poznatky o nutričních hodnotách vybraných produktů a stanovit jejich stravitelnost metodou in vitro. Byl navržen a zpracován nový postup pro stanovení stravitelnosti použitím inkubátoru Daisy. V deseti vybraných produktech ze sladkovodních (Chlorella Tabs, Spirulina Pacifica, Spirulina Bio) a z mořských řas (Arame, Hijiki, Kombu, Wakame, Wakame instant) byly zastoupeny: sladkovodní zelené - Chlorella pyrenoidosa; modrozelené - Spirulina pacifica, S. platensis; červené mořské - Palmaria palmata, Porphyra tenera; hnědé mořské řasy - Eisenia bicyclis, Hijikia fusiformes, Laminaria japonica a Undaria pinnatifida. Byly stanoveny hodnoty sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, aminokyselin, minerálních látek, vlákniny a stravitelnosti. Hodnota vlákniny závisí na použité analytické metodě Jako nejvhodnější metoda stanovení vlákniny pro běžnou laboratorní praxi se jeví gravimetrická po hydrolýze detergentními činidly. Hodnota stravitelnosti určuje využitelnost nutričních látek v lidském organizmu. Stravitelnost byla stanovena jako úbytek dusíkatých látek před a po působení proteolytického enzymu pepsinu. Dále byla stravitelnost stanovena gravimetricky nově navrženou metodou po působení enzymů pepsinu a pankreatinu s použitím inkubátoru Daisy. V práci jsou navrženy i možnosti využití mořských a sladkovodních řas pro výživu člověka. |
cs |
dc.format.extent |
5723673 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
cs |
dc.rights |
Bez omezení |
cs |
dc.subject |
Sladkovodní a mořské řasy
|
cs |
dc.subject |
dusíkaté látky
|
cs |
dc.subject |
aminokyseliny
|
cs |
dc.subject |
minerální prvky
|
cs |
dc.subject |
vláknina
|
cs |
dc.subject |
stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
Freshwater algae
|
en |
dc.subject |
seaweed
|
en |
dc.subject |
crude proteins
|
en |
dc.subject |
amino acids
|
en |
dc.subject |
mineral elements
|
en |
dc.subject |
dietary fibre
|
en |
dc.subject |
digestibility
|
en |
dc.title |
Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka |
cs |
dc.title.alternative |
New nutritional aspects and utilization of seaweed and freshwater algae in human diet |
en |
dc.type |
disertační práce |
cs |
dc.date.accepted |
2008-12-16 |
|
dc.description.abstract-translated |
The Doctoral thesis deals with the study of nutritional values of the products from freshwater algae and seaweed which are available in market of the Czech Republic. Seaweed and freshwater algae are known for their content of nutritional and biological active substances as amino acids, proteins, vitamins, minerals, fatty acids, enzymes, pigments and dietary fibre. To obtain new data and extend knowledge about nutritional values and digestibility in vitro were the main topics. New method of digestibility determination was suggested and processed with using Daisy incubator. Ten products from freshwater algae (Chlorella Tabs, Spirulina Pacifica, Spirulina Bio) and seaweed (Arame, Hijiki, Kombu, Wakame, Wakame instant) as representative: freshwater green - Chlorella pyrenoidosa; bluegreen - Spirulina pacifica, S. platensis; red seaweed - Palmaria palmata, Porphyra tenera; brown seaweed - Eisenia bicyclis, Hijikia fusiformes, Laminaria japonica and Undaria pinnatifida were chosen. Dry weight, ash, crude protein, amino acids, minerals, dietary fibre and digestibility in vitro were determined. The content of dietary fibre depends on using analytical method. It seems that the best analytic method for common laboratory practise is gravimetric method after hydrolysis by detergents. The value of digestibility determines the utilization of nutrients in human organism. Digestibility was established as a reduction of protein contents analyzed before and after being affected by proteolytic enzyme pepsin. Furthermore, digestibility was examined by gravimetric method using enzymes pepsin and pancreatin. The new procedure of this method was suggested, using Daisy incubator. In conclusion, the thesis proposes different possibilities how to use seaweed and algae in human nutrition. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Chemistry and Technology |
en |
dc.identifier.stag |
10488
|
|
dc.date.assigned |
2006-09-01 |
|