| dc.contributor.advisor |
Lorencová, Eva
|
|
| dc.contributor.author |
Horáčková, Tereza
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:39Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:39Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58772
|
|
| dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá výrobou nového výrobku. Jde o pivo s přídavkem semen Ocimum americanum. V teoretické části je za pomoci literární rešerše více přiblížen technologický proces výroby ležáku. Následuje popis aktuálních trendů ve výrobě piva. Práce také obsahuje popis rostliny Ocimum americanum, jejích semen a tvorby gelu. Na závěr teoretické části práce je uveden průzkum trhu. V praktické části práce byly analyzovány vzorky odebrané v různých technologických stádiích výroby piva (mladina, mladé pivo, zralé pivo). U vzorků byly provedeny vybrané analýzy (stanovení rozpustné sušiny, obsahu alkoholu, hustoty, pH, zákalu a barvy). Vypočtena byla hodnota extraktu vyrobeného piva. Dále byly hodnoceny vzorky s různou koncentrací semen rostliny Ocimum americanum za pomoci senzorické a reologické analýzy. Hodnotiteli byli jednotlivé vzorky piva s koncentrací semen 2 g/l, 4 g/l, 6 g/l a 8 g/l považovány za dobré. Za méně dobrý byl označen vzorek s koncentrací semen 10 g/l. Viskozita s přídavkem semen rostla. Výsledné vzorky měly diletantní charakter. |
|
| dc.format |
79 s. (17550 znaků) |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
pivo
|
cs |
| dc.subject |
světlý ležák
|
cs |
| dc.subject |
Ocmimum americanum
|
cs |
| dc.subject |
semena
|
cs |
| dc.subject |
gel
|
cs |
| dc.subject |
reologická analýza
|
cs |
| dc.subject |
beer
|
en |
| dc.subject |
lager
|
en |
| dc.subject |
Ocmimum americanum
|
en |
| dc.subject |
seeds
|
en |
| dc.subject |
gel
|
en |
| dc.subject |
rheological analysis
|
en |
| dc.title |
Výroba a vybrané parametry piva s bazalkovým semínkem |
|
| dc.title.alternative |
Production and selected parameters of beer with basil seed |
|
| dc.type |
bakalářská práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Rejdlová, Anita |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-10 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with the production of a new beer product, with the use of basil seeds (Ocimum americanum seeds). In the theoretical part, the brewing process of the lager beer is presented, and a description of current trends in beer manufacturing follows. The thesis also includes a description of the Ocimum americanum plant, its seeds, and their gelling properties. In the practical part of the thesis, model samples were produced and analyzed (total soluble solids, ethanol content, density, turbidity, pH, and color) during different technological stages of the brewing process (wort, young beer, and beer after aging). The extract value of the beer produced was calculated. Furthermore, the developed samples were evaluated using sensory and rheological analyzes. The evaluators considered the individual beer samples with seed concentrations of 2 g/L, 4 g/L, 6 g/L and 8 g/L to be good. A sample with a seed concentration of 10 g/L was considered to be less tasty. The viscosity increased with the addition of seeds. The resulting samples were dilettantish in character. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
| dc.identifier.stag |
71631
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-13 |
|