Výroba a vybrané parametry piva s bazalkovým semínkem

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výroba a vybrané parametry piva s bazalkovým semínkem

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lorencová, Eva
dc.contributor.author Horáčková, Tereza
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:39Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:39Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58772
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá výrobou nového výrobku. Jde o pivo s přídavkem semen Ocimum americanum. V teoretické části je za pomoci literární rešerše více přiblížen technologický proces výroby ležáku. Následuje popis aktuálních trendů ve výrobě piva. Práce také obsahuje popis rostliny Ocimum americanum, jejích semen a tvorby gelu. Na závěr teoretické části práce je uveden průzkum trhu. V praktické části práce byly analyzovány vzorky odebrané v různých technologických stádiích výroby piva (mladina, mladé pivo, zralé pivo). U vzorků byly provedeny vybrané analýzy (stanovení rozpustné sušiny, obsahu alkoholu, hustoty, pH, zákalu a barvy). Vypočtena byla hodnota extraktu vyrobeného piva. Dále byly hodnoceny vzorky s různou koncentrací semen rostliny Ocimum americanum za pomoci senzorické a reologické analýzy. Hodnotiteli byli jednotlivé vzorky piva s koncentrací semen 2 g/l, 4 g/l, 6 g/l a 8 g/l považovány za dobré. Za méně dobrý byl označen vzorek s koncentrací semen 10 g/l. Viskozita s přídavkem semen rostla. Výsledné vzorky měly diletantní charakter.
dc.format 79 s. (17550 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pivo cs
dc.subject světlý ležák cs
dc.subject Ocmimum americanum cs
dc.subject semena cs
dc.subject gel cs
dc.subject reologická analýza cs
dc.subject beer en
dc.subject lager en
dc.subject Ocmimum americanum en
dc.subject seeds en
dc.subject gel en
dc.subject rheological analysis en
dc.title Výroba a vybrané parametry piva s bazalkovým semínkem
dc.title.alternative Production and selected parameters of beer with basil seed
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Rejdlová, Anita
dc.date.accepted 2025-06-10
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the production of a new beer product, with the use of basil seeds (Ocimum americanum seeds). In the theoretical part, the brewing process of the lager beer is presented, and a description of current trends in beer manufacturing follows. The thesis also includes a description of the Ocimum americanum plant, its seeds, and their gelling properties. In the practical part of the thesis, model samples were produced and analyzed (total soluble solids, ethanol content, density, turbidity, pH, and color) during different technological stages of the brewing process (wort, young beer, and beer after aging). The extract value of the beer produced was calculated. Furthermore, the developed samples were evaluated using sensory and rheological analyzes. The evaluators considered the individual beer samples with seed concentrations of 2 g/L, 4 g/L, 6 g/L and 8 g/L to be good. A sample with a seed concentration of 10 g/L was considered to be less tasty. The viscosity increased with the addition of seeds. The resulting samples were dilettantish in character.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 71631
dc.date.submitted 2025-05-13


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account