Komplexní zpracování vedlejších produktů ze zvěřiny a ověření jejich aplikačního potenciálu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Komplexní zpracování vedlejších produktů ze zvěřiny a ověření jejich aplikačního potenciálu

Show full item record

No preview available
Title: Komplexní zpracování vedlejších produktů ze zvěřiny a ověření jejich aplikačního potenciálu
Author: Kopecká, Kateřina
Advisor: Mokrejš, Pavel
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá komplexním zpracováním vedlejších produktů ze zvěřiny a ověřením jejich aplikačního potenciálu. Teoretická část se zabývá představením bílkovin, tuku a jeho zpracování a měřením biofyzikálních parametrů kůže. Cílem bylo připravit hydrolyzovaný kolagen z jeleních šlach a hydrolyzovaný tuk z tukové tkáně daňka a následně z těchto surovin vytvořit formulace, jejichž účinky byly hodnoceny in vivo na základě změn hydratace, transepidermální ztráty vody a pH pokožky. Výsledky ukázaly, že přídavek kolagenu významně přispívá ke zlepšení bariérové funkce kůže a stabilizaci jejího pH. Formulace s kolagenem vykazovaly lepší výsledky v hydrataci a snížení TEWL oproti kontrolním vzorkům. Výsledky potvrzují možnost využití vedlejších produktů ze zvěřiny v kosmetickém průmyslu a přispívají k principům cirkulární ekonomiky.
URI: http://hdl.handle.net/10563/58743
Date: 2025-01-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav inženýrství polymerů
Discipline: Polymerní materiály a technologie


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account