Vlastnosti vybraných bakterií mléčného kvašení izolovaných z nemléčných potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vlastnosti vybraných bakterií mléčného kvašení izolovaných z nemléčných potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Matulíková, Vendula
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.issued 2025-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58394
dc.description.abstract Bakterie mléčného kvašení jsou proslulé svým významem pro potravinářství i krmivářství. Cílem této práce bylo zkoumat vybrané vlastnosti celkem 9 kmenů této skupiny bakterií původem z České sbírky mikroorganismů a izolovaných z rozličných druhů nemléčných potravin anebo krmiv. U těchto bakterií mléčného kvašení byla zaměřena pozornost na tři oblasti, zaprvé schopnost růstu při různých teplotách, která byla sledována denzitometricky, zadruhé byla zkoumána schopnost tvorby biofilmu a vnějších faktorů na jeho tvorbu, a to za použití modifikované Christensenovy metody. Poslední vlastností byla antibiotická rezistence, jež byla zkoumána jak na fenotypové úrovni, tak na genotypové úrovni. V práci bylo zjištěno, že všechny zkoumané kmeny lze považovat za mezofilní, přičemž většina kmenů vykazovala dobrý růst při 30 i 40 °C. U většiny kmenů byla rovněž pozorována tvorba biofilmu, avšak u dvou z nich se jednalo o schopnost danou zkoumanými podmínkami. Vliv teploty a přídavku sacharidů a soli na tvorbu biofilmu byl prokázán pouze u určitých kmenů. Zkoumané kmeny byly rezistentní ke třem až pěti antibiotikům. Tato práce tak doplňuje poznatky o těchto úžasných mikroorganismech.
dc.format 150
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject růst cs
dc.subject biofilm cs
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject fermentace cs
dc.subject Lactic acid bacteria en
dc.subject growth en
dc.subject biofilm en
dc.subject antibiotic resistance en
dc.subject fermentation en
dc.title Vlastnosti vybraných bakterií mléčného kvašení izolovaných z nemléčných potravin
dc.title.alternative Characteristics of Selected Lactic Acid Bacteria Isolated from Non-dairy Foods
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2025-06-12
dc.description.abstract-translated Lactic acid bacteria are famous for its role in the food and feed industry. The aim of this bachelor's thesis was to examine some properties of 9 lactic acid bacteria strains obtained from the Czech collection of microorganisms which had been isolated from various non-dairy food sources or from feed. In context of research, attention has been focused on three fields. Firstly, there has been monitored growth of the bacterial strains at different temperatures by spectrophotometer. Secondly, been examined ability to form biofilm has been examined and investigated the impact of external factors on ability to form this microbial structure through modified Christensen's method. The third characteristic - antibiotic resistance was examined at phenotype level and genotype level. In this work, it was found that all examined strains could be considered as mesophiles and concurrently most of them have shown good growth properties in 30 and 40 °C. The most of strains was also shown ability to form biofilm. In the case of two biofilm producers this characteristic was determined by used cultivation conditions. The influence of temperature and content of carbohydrates and salt on ability to form biofilm has been observed in certain strains only. The strains tested were resistant to three to five antibiotics. This thesis thereby adds to the knowledge about these fascinating microorganisms.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 71108
dc.date.submitted 2025-05-14


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account