Charakterizace vybraných grampozitivních bakterií izolovaných z potravin nepříznivých pro jejich růst

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakterizace vybraných grampozitivních bakterií izolovaných z potravin nepříznivých pro jejich růst

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Macháčková, Diana
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.issued 2025-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58389
dc.description.abstract Tato bakalářská práce se zabývá identifikací a charakterizací grampozitivních bakteriálních kmenů, které byly izolovány z potravin nepříznivých pro jejich růst, a to z tavených sýrů a masových konzerv. Mezi cílené charakterizované vlastnosti patřila schopnost tvorby biofilmu modifikovanou Christensenovou metodou, sledování růstu kmenů při rozdílných kultivačních teplotách a testování antibiotické rezistence na vybraná antibiotika diskovou difuzní metodou. V experimentální části bylo zjištěno, že z vybraných potravin byly izolovány bakteriální rody Bacillus, Cytobacillus, Lysinibacillus, Paenibacillus a Peribacillus. Izolované kmeny těchto rodů vykazovaly velmi dobrý růst v rozmezí teplot 25 - 45 °C. Tvorba biofilmu byla prokázaná u většiny zástupců rodu Bacillus, Cytobacillus a Lysinibacillus a u rodu Paenibacillus a Peribacillus taktéž. V rámci testování antibiotické citlivosti bylo zjištěno, že všechny kmeny jsou rezistentní vůči penicilinu. Některé kmeny byli vyhodnoceny jako multirezistentní. Tato práce prokázala, že v potravinách nepříznivých pro růst mikroorganizmů se určité mikroorganizmy vyskytovat mohou.
dc.format 61 s. (85 845 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject grampozitivní bakterie cs
dc.subject tavené sýry cs
dc.subject masové konzervy cs
dc.subject růst cs
dc.subject biofilm cs
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject gram-positive bacteria en
dc.subject processed cheese en
dc.subject canned meat en
dc.subject growth en
dc.subject biofilm en
dc.subject antibiotic resistance en
dc.title Charakterizace vybraných grampozitivních bakterií izolovaných z potravin nepříznivých pro jejich růst
dc.title.alternative Characterization of Selected Gram-positive Bacteria Isolated from Food Unfavourable for Their Growth
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Máčalová, Daniela
dc.date.accepted 2025-06-12
dc.description.abstract-translated This bachelor thesis deals with the identification and characterization of Gram-positive bacterial strains isolated from foods unfavourable for their growth, namely processed cheese and canned meat. The targeted characterization included the ability to form biofilms by the modified Christensen method, monitoring the growth of the strains at different cultivation temperatures, and testing antibiotic resistance to selected antibiotics by the disk diffusion method. In the experimental part, the bacterial genera Bacillus, Cytobacillus, Lysinibacillus, Paenibacillus and Peribacillus were isolated from the selected foods. The isolated strains of these genera showed very good growth in the temperature range of 25 - 45 °C. Biofilm formation was demonstrated for most representatives of the genera Bacillus, Cytobacillus and Lysinibacillus, and the genera Paenibacillus and Peribacillus as well. In antibiotic susceptibility testing, all strains were found to be resistant to penicillin. Some strains were evaluated as multiresistant. This work has shown that certain microorganisms can be present in food unfavourable for the growth of microorganisms.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 71101
dc.date.submitted 2025-05-15


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account