| dc.contributor.advisor |
Egner, Pavlína
|
|
| dc.contributor.author |
Zichová, Michaela
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:19Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:19Z |
|
| dc.date.issued |
2025-02-17 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58365
|
|
| dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá kyselinou chlorogenovou s důrazem na její potenciální využití v kosmetice. Jedná se o práci rešeršního charakteru, ve které se nachází jednak přehled fenolických látek a sloučenin, ke kterým chlorogenová kyselina patří, dále její obecná charakteristika, syntéza, metody analýzy a v neposlední řadě také extrakční metody. Část práce je také věnovaná kávě, jelikož je v ní kyselina chlorogenová obsažena, anatomii kávového zrna a popisu jeho částí, zpracování, pražení a zelené kávě. Závěrečná část práce popisuje využití kyseliny chlorogenové v kosmetickém průmyslu. |
|
| dc.format |
50 s. |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
kyselina chlorogenová
|
cs |
| dc.subject |
káva
|
cs |
| dc.subject |
fenolické sloučeniny
|
cs |
| dc.subject |
stříbrná kávová slupka
|
cs |
| dc.subject |
fotoprotekce
|
cs |
| dc.subject |
chlorogenic acid
|
en |
| dc.subject |
coffee
|
en |
| dc.subject |
phenolic compounds
|
en |
| dc.subject |
coffee silverskin
|
en |
| dc.subject |
photoprotection
|
en |
| dc.title |
Kyselina chlorogenová a její potenciál |
|
| dc.title.alternative |
Chlorogenic acid and its potential |
|
| dc.type |
bakalářská práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Pavlačková, Jana |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-13 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This bachelor's thesis focuses on chlorogenic acid, with particular emphasis on its potential applications in cosmetics. It is a literature-based study that includes an overview of phenolic compounds, a group to which chlorogenic acid belongs, as well as a general characterization of the compound, its synthesis, analytical methods, and extraction techniques. Part of the thesis is also dedicated to coffee, as it is a significant natural source of chlorogenic acid. This section includes an examination of coffee bean anatomy and its components, processing methods, roasting, and green coffee. The final part of the thesis discusses the use of chlorogenic acid in the cosmetics industry. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
| dc.thesis.degree-discipline |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Materiály a technologie |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Materials and Technologies |
en |
| dc.identifier.stag |
71074
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-15 |
|