Využití antioxidantů z netradičního ovoce v kosmetice
Show full item record
No preview available
|
Title:
|
Využití antioxidantů z netradičního ovoce v kosmetice |
| Author: |
Šáchová, Carmen
|
| Advisor: |
Černeková, Martina
|
|
Abstract:
|
Tato diplomová práce se zabývá využitím přírodních antioxidantů, konkrétně polyfenolů obsažených v netradičních druzích ovoce - jeřabinách a dřínu - pro kosmetické účely. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku netradičního ovoce, rozdělení antioxidačního systému a jeho ochrannou funkci. Samostatná kapitola je věnována jeřabinám, jejichž složení - zejména podíl polyfenolů, flavonoidů a karotenoidů - je hodnoceno z hlediska kosmetického a farmaceutického potenciálu. Hlavním cílem práce bylo připravit extrakty z jeřabin a dřínu a stanovit obsah polyfenolů metodou Folin-Ciocalteu, a to jak v extraktech, tak v čerstvých plodech. Transdermální prostupnost polyfenolů z jeřabinových extraktů byla testována in vitro s využitím prasečí kůže ve Franzových difúzních komůrkách. Dále bylo provedeno mikrobiologické hodnocení extraktů a krémového základu, včetně stanovení počtu mikroorganismů, plísní a kvasinek. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/58310
|
|
Date:
|
2025-02-10 |
|
Availability:
|
Bez omezení |
|
Department:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
Discipline:
|
- |
Citace závěřečné práce
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account