In vivo stanovení kosmetického potenciálu formulací s obsahem kávových slupek

DSpace Repository

Language: English čeština 

In vivo stanovení kosmetického potenciálu formulací s obsahem kávových slupek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Egner, Pavlína
dc.contributor.author Ondruchová, Žaneta
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:16Z
dc.date.issued 2025-02-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58306
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zaměřuje na komplexní literární rešerši týkající se charakteristiky stříbrných kávových slupek, jejich způsobů získávání a možností jejich využití, s důrazem na aplikaci v kosmetickém průmyslu. Připravené gelové a emulzní formulace s obsahem stříbrných kávových slupek byly podrobeny stabilitnímu hodnocení. U gelových formulací bylo dále provedeno senzorické hodnocené a in vivo testování na souboru dobrovolnic. Výsledky prokázaly, že gelové formulace s obsahem stříbrných kávových slupek neovlivňují negativně pH pokožky, přispívají ke snížení transepidermální ztráty vody a zároveň zvyšují její hydrataci. Z celkem dvanácti připravených gelových a emulzních formulací byly dvě emulzní formulace vyhodnoceny jako nestabilní, zatímco zbylých deset formulací vykazovalo dobrou stabilitu.
dc.format 84
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Stříbrné kávové slupky cs
dc.subject hydratace cs
dc.subject TEWL cs
dc.subject antioxidační potenciál cs
dc.subject pH cs
dc.subject emulze cs
dc.subject gely cs
dc.subject Coffee silverskin en
dc.subject hydration en
dc.subject TEWL en
dc.subject antioxidant potential en
dc.subject pH en
dc.subject emulsion en
dc.subject gels en
dc.title In vivo stanovení kosmetického potenciálu formulací s obsahem kávových slupek
dc.title.alternative In vivo cosmetic potential determination of coffee silverskin formulations
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pavlačková, Jana
dc.date.accepted 2025-06-04
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on a comprehensive literature review concerning the characteristics of coffee silverskin, methods of their extraction, and potential applications, with particular focus on their use in the cosmetic industry. Prepared gel and emulsion formulations containing coffee silverskin were subjected to stability testing. In addition, the gel formulations underwent sensoric evaluation and in vivo testing on ten female volunteers. The results demonstrated that gel formulations containing coffee silverskin do not adversely affect skin pH, reduce transepidermal water loss, and enhance skin hydration. Out of the twelve prepared gel and emulsion formulations, two emulsion formulations were evaluated as unstable, while the remaining ten showed good stability under the defined conditions.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 70986
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account