In vivo stanovení kosmetického potenciálu formulací s obsahem kávových slupek
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Egner, Pavlína
|
|
| dc.contributor.author |
Ondruchová, Žaneta
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:16Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:16Z |
|
| dc.date.issued |
2025-02-10 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58306
|
|
| dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zaměřuje na komplexní literární rešerši týkající se charakteristiky stříbrných kávových slupek, jejich způsobů získávání a možností jejich využití, s důrazem na aplikaci v kosmetickém průmyslu. Připravené gelové a emulzní formulace s obsahem stříbrných kávových slupek byly podrobeny stabilitnímu hodnocení. U gelových formulací bylo dále provedeno senzorické hodnocené a in vivo testování na souboru dobrovolnic. Výsledky prokázaly, že gelové formulace s obsahem stříbrných kávových slupek neovlivňují negativně pH pokožky, přispívají ke snížení transepidermální ztráty vody a zároveň zvyšují její hydrataci. Z celkem dvanácti připravených gelových a emulzních formulací byly dvě emulzní formulace vyhodnoceny jako nestabilní, zatímco zbylých deset formulací vykazovalo dobrou stabilitu. |
|
| dc.format |
84 |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
Stříbrné kávové slupky
|
cs |
| dc.subject |
hydratace
|
cs |
| dc.subject |
TEWL
|
cs |
| dc.subject |
antioxidační potenciál
|
cs |
| dc.subject |
pH
|
cs |
| dc.subject |
emulze
|
cs |
| dc.subject |
gely
|
cs |
| dc.subject |
Coffee silverskin
|
en |
| dc.subject |
hydration
|
en |
| dc.subject |
TEWL
|
en |
| dc.subject |
antioxidant potential
|
en |
| dc.subject |
pH
|
en |
| dc.subject |
emulsion
|
en |
| dc.subject |
gels
|
en |
| dc.title |
In vivo stanovení kosmetického potenciálu formulací s obsahem kávových slupek |
|
| dc.title.alternative |
In vivo cosmetic potential determination of coffee silverskin formulations |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Pavlačková, Jana |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-04 |
|
| dc.description.abstract-translated |
This thesis focuses on a comprehensive literature review concerning the characteristics of coffee silverskin, methods of their extraction, and potential applications, with particular focus on their use in the cosmetic industry. Prepared gel and emulsion formulations containing coffee silverskin were subjected to stability testing. In addition, the gel formulations underwent sensoric evaluation and in vivo testing on ten female volunteers. The results demonstrated that gel formulations containing coffee silverskin do not adversely affect skin pH, reduce transepidermal water loss, and enhance skin hydration. Out of the twelve prepared gel and emulsion formulations, two emulsion formulations were evaluated as unstable, while the remaining ten showed good stability under the defined conditions. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
| dc.identifier.stag |
70986
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account