Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Malotová Předínská, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-16T14:09:32Z
dc.date.available 2010-07-16T14:09:32Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/5721
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá problematikou složení stravy v naší populaci v souvislosti s civilizačními chorobami. Je uvedena charakteristika základních výživových složek potra-vy, umožňujících růst nových tkání a zdroje energie (bílkoviny, lipidy, sacharidy), esenci-álních výživových faktorů (vitamíny, minerální látky) a biologicky aktivních látek (antio-xidanty). Vyvážený příjem těchto základních živin je důležitý pro zdravý růst, vývoj a obnovu orga-nismu. Nadbytek či nedostatek těchto látek, může mít negativní vliv na naše zdraví. V současné době přetrvává v ČR vysoký, často předčasný, výskyt neinfekčních onemocně-ní hromadného výskytu, a to zejména nadváhy a obezity, hypertenze, osteoporózy, dny, diabetu II. typu, aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, které zvyšují nemocnost a úmrtnost naší populace proti jiným zemím. Z řady příčin, které vedou k tomuto stavu, je významnou právě nesprávná výživa. Práce proto také obsahuje výživová doporučení, která by měla napomoci dodržování zdravé výživy v naší populaci. cs
dc.format 66 s. cs
dc.format.extent 1422961 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Klíčová slova: strava cs
dc.subject složky výživy cs
dc.subject ochranné faktory cs
dc.subject civilizační onemocnění cs
dc.subject Keywords: nourishment en
dc.subject nourishment components en
dc.subject protective factors en
dc.subject lifestyle diseases en
dc.title Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi cs
dc.title.alternative Food characteristics and composition with relationship to civilizing diseases en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Velichová, Helena
dc.date.accepted 2008-06-12
dc.description.abstract-translated The thesis is dealing with the questions of the diet composition in connection with lifestyle diseases in our population. The characterization of basic food nutrients (proteins, lipids, saccharides), essential nutritional factors (vitamins, minerals) and biologically active sub-stances (antioxidants) is done. Well-balanced intake of the nutrients is very important for healthy growth, progress and recovery of the organism. Abundance and deficiency of these nutrients can have a negative effect on our health. At present there is continually high, often precocious, presence of non-infections diseases in mass occurrence, namely overweight and obesity, hypertension, osteoporosis, gout, dia-betes type II, atherosclerosis, cardiovascular diseases, tumor diseases, which increases morbidity and mortality in the Czech population in comparison with other countries. From many reasons which contribute to this situation the malnutrition is very important. That is the reason to introduce nutritive recommendations to the work, which could help in obser-vation of health nutrition in our population. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 8001
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
malotová předínská_2008_bp.pdf 1.357Mb PDF View/Open
malotová předínská_2008_vp.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open
malotová předínská_2008_op.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account