dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Malotová Předínská, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-16T14:09:32Z |
|
dc.date.available |
2010-07-16T14:09:32Z |
|
dc.date.issued |
2008-06-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/5721
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá problematikou složení stravy v naší populaci v souvislosti s civilizačními chorobami. Je uvedena charakteristika základních výživových složek potra-vy, umožňujících růst nových tkání a zdroje energie (bílkoviny, lipidy, sacharidy), esenci-álních výživových faktorů (vitamíny, minerální látky) a biologicky aktivních látek (antio-xidanty). Vyvážený příjem těchto základních živin je důležitý pro zdravý růst, vývoj a obnovu orga-nismu. Nadbytek či nedostatek těchto látek, může mít negativní vliv na naše zdraví. V současné době přetrvává v ČR vysoký, často předčasný, výskyt neinfekčních onemocně-ní hromadného výskytu, a to zejména nadváhy a obezity, hypertenze, osteoporózy, dny, diabetu II. typu, aterosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, které zvyšují nemocnost a úmrtnost naší populace proti jiným zemím. Z řady příčin, které vedou k tomuto stavu, je významnou právě nesprávná výživa. Práce proto také obsahuje výživová doporučení, která by měla napomoci dodržování zdravé výživy v naší populaci. |
cs |
dc.format |
66 s. |
cs |
dc.format.extent |
1422961 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Klíčová slova: strava
|
cs |
dc.subject |
složky výživy
|
cs |
dc.subject |
ochranné faktory
|
cs |
dc.subject |
civilizační onemocnění
|
cs |
dc.subject |
Keywords: nourishment
|
en |
dc.subject |
nourishment components
|
en |
dc.subject |
protective factors
|
en |
dc.subject |
lifestyle diseases
|
en |
dc.title |
Charakteristika a složení stravy v souvislosti s civilizačními nemocemi |
cs |
dc.title.alternative |
Food characteristics and composition with relationship to civilizing diseases |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2008-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis is dealing with the questions of the diet composition in connection with lifestyle diseases in our population. The characterization of basic food nutrients (proteins, lipids, saccharides), essential nutritional factors (vitamins, minerals) and biologically active sub-stances (antioxidants) is done. Well-balanced intake of the nutrients is very important for healthy growth, progress and recovery of the organism. Abundance and deficiency of these nutrients can have a negative effect on our health. At present there is continually high, often precocious, presence of non-infections diseases in mass occurrence, namely overweight and obesity, hypertension, osteoporosis, gout, dia-betes type II, atherosclerosis, cardiovascular diseases, tumor diseases, which increases morbidity and mortality in the Czech population in comparison with other countries. From many reasons which contribute to this situation the malnutrition is very important. That is the reason to introduce nutritive recommendations to the work, which could help in obser-vation of health nutrition in our population. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
8001
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-21 |
|
utb.result.grade |
A |
|