Možnosti využití netradičního ovoce pro modifikaci vlastností kosmetických přípravků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti využití netradičního ovoce pro modifikaci vlastností kosmetických přípravků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Černeková, Martina
dc.contributor.author Tkáčová, Dominika
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:55Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:55Z
dc.date.issued 2024-02-09
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56535
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá možnostmi využití netradičního ovoce pro modifikaci vlastností kosmetických přípravků. Jako netradiční ovoce byly vybrány kdoule. Na začátku teoretické části diplomové práce je popsána historie, taxonomie a morfologie. Dále jsou popsány odrůdy, pěstování, choroby a škůdci kdoulí. Následně jsou popsány antioxidanty a polyfenoly, jejich využití v kosmetice a metody, kterými se dají stanovit. Experimentální část se pak zabývá stanovením polyfenolů a antioxidantů ve vzorcích kdoulí. V další části je popsán postup výroby pleťové masky s přídavkem kdoulí a hodnocení její skladovatelnosti. Následně je popsán experiment, který probíhal ve spolupráci se skupinou dobrovolníků, kteří pleťovou masku s přídavkem kdoulí používali po dobu jednoho měsíce. Při této části experimentu byly měřeny charakteristiky pleti dobrovolníků a byly vyhodnoceny také jejich subjektivní zkušenosti s testovanou maskou.
dc.format 101
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kosmetika cs
dc.subject kdoule cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject pleťová maska cs
dc.subject cosmetic en
dc.subject quince en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidants en
dc.subject face mask en
dc.title Možnosti využití netradičního ovoce pro modifikaci vlastností kosmetických přípravků
dc.title.alternative Possibilities of Using Non-traditional Fruit to Modify the Properties of Cosmetic Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Adámková, Anna
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated The thesis deals with the possibilities of using non-traditional fruits for modification of the properties of cosmetic products. Quince was chosen as a non-traditional fruit. At the beginning of the theoretical part of the thesis the history, taxonomy, morphology, cultivars, cultivation, diseases and pests of quince are described. Subsequently, antioxidants and polyphenols, their use in cosmetics and the methods by which they can be determined are described. The experimental part then deals with the determination of polyphenols and antioxidants in quince samples. In the next part, the procedure is described the production of a quince mask and its subsequent evaluation of its durability. Subsequently, the measurement of the skin of the volunteers using the instruments and the application of the quince mask are described. At the end of the experimental section, a questionnaire is presented, which was completed by the volunteers after one month of use of the quince mask, which they applied to their faces.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 68331
dc.date.submitted 2024-05-08


Files in this item

Files Size Format View Description
tkáčová_2024_dp.pdf 3.668Mb PDF View/Open None
tkáčová_2024_op.pdf 782.0Kb PDF View/Open None
tkáčová_2024_vp.pdf 728.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account