Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Gajárková, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:50Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:50Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56385
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce je charakterizována meduňka lékařská a hluchavka bílá, jejich vlastnosti a složení, dále popis antioxidantů a metod využívaných k jejich stanovení. Praktická část se zabývá stanovením celkového obsahu polyfenolických látek a analýzou vybraných fenolických látek v extraktech meduňky a hluchavky metodou HPLC s DAD detekcí. Také byla určena antioxidační aktivita spektrofotometrickými metodami s DPPH (IC50) a ABTS v závislosti na dvou extrakčních teplotách při přípravě extraktů meduňky a hluchavky. |
|
dc.format |
77 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
meduňka
|
cs |
dc.subject |
hluchavka
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
ABTS
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
lemon balm
|
en |
dc.subject |
white nettle
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
ABTS
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.title |
Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky |
|
dc.title.alternative |
Antioxidant Activity and Polyphenol Content in Lemon Balm and Dead Nettle Extracts |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mrázková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2024-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part of the diploma thesis, lemon balm and white nettle are characterized as well as their properties and characteristics of antioxidants and the methods used for their evaluation. The practical part deals with the determination of the content of polyphenolic substances and the analysis of selected phenolic compounds in extracts of lemon balm and white nettle by the HPLC with DAD detector. Antioxidant activity was determined using spectrophotometric methods with DPPH (IC50) and ABTS depending on two extraction temperatures in the lemon balm and white nettle extracts preparation. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
68510
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-07 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account