Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Gajárková, Jitka
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:50Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:50Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/56385
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce je charakterizována meduňka lékařská a hluchavka bílá, jejich vlastnosti a složení, dále popis antioxidantů a metod využívaných k jejich stanovení. Praktická část se zabývá stanovením celkového obsahu polyfenolických látek a analýzou vybraných fenolických látek v extraktech meduňky a hluchavky metodou HPLC s DAD detekcí. Také byla určena antioxidační aktivita spektrofotometrickými metodami s DPPH (IC50) a ABTS v závislosti na dvou extrakčních teplotách při přípravě extraktů meduňky a hluchavky.
dc.format 77
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject meduňka cs
dc.subject hluchavka cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject lemon balm en
dc.subject white nettle en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject DPPH en
dc.subject ABTS en
dc.subject HPLC en
dc.title Antioxidační aktivita a obsah polyfenolů v extraktech meduňky a hluchavky
dc.title.alternative Antioxidant Activity and Polyphenol Content in Lemon Balm and Dead Nettle Extracts
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2024-06-04
dc.description.abstract-translated In the theoretical part of the diploma thesis, lemon balm and white nettle are characterized as well as their properties and characteristics of antioxidants and the methods used for their evaluation. The practical part deals with the determination of the content of polyphenolic substances and the analysis of selected phenolic compounds in extracts of lemon balm and white nettle by the HPLC with DAD detector. Antioxidant activity was determined using spectrophotometric methods with DPPH (IC50) and ABTS depending on two extraction temperatures in the lemon balm and white nettle extracts preparation.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 68510
dc.date.submitted 2024-05-07


Files in this item

Files Size Format View Description
gajárková_2024_dp.pdf 1.719Mb PDF View/Open None
gajárková_2024_op.pdf 763.2Kb PDF View/Open None
gajárková_2024_vp.pdf 230.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account