dc.contributor.advisor |
Černeková, Martina
|
|
dc.contributor.author |
Poláková, Karolína
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:50Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:50Z |
|
dc.date.issued |
2024-02-05 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/56382
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá možností využití netradičního ovoce v kosmetice. Jako varianty netradičního ovoce byl vybrán rakytník řešetlákový a aronie černá. Celkový obsah polyfenolů v tomto netradičním ovoci byl stanoven metodou Folin-Ciocalteu. Dále byl proveden transdermální prostup polyfenolů přes prasečí kůži in vitro. Po tomto prostupu byla měřena koncentrace polyfenolů v jednotlivých částech prasečí kůže opět metodou Folin-Ciocalteu. Těmito metodami byla prokázána koncentrace polyfenolů v jednotlivých fázích měření a částech prasečí kůže jako je oplach capu, odstřižek terčíku, první a druhý strip, epidermis a zbytku prasečí kůže. |
|
dc.format |
51 s. (67 387 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kosmetika
|
cs |
dc.subject |
transdermální prostup
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
aktivní látky v kosmetice
|
cs |
dc.subject |
netradiční ovoce
|
cs |
dc.subject |
aronie černá
|
cs |
dc.subject |
rakytník řešetlákový
|
cs |
dc.subject |
cosmetics
|
en |
dc.subject |
transdermal penetration
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
active ingredients in cosmetics
|
en |
dc.subject |
non-traditional fruits
|
en |
dc.subject |
black chokeberry
|
en |
dc.subject |
sea buckthorn
|
en |
dc.title |
Netradiční ovoce jako zdroj aktivních látek pro výrobu kosmetiky |
|
dc.title.alternative |
Non-traditional Fruits as a Source of Active Substances for the Production of Cosmetics |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Adámek, Martin |
|
dc.date.accepted |
2024-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the possibility of using non-traditional fruits in cosmetics. Sea buckthorn and black chokeberry were selected as variants of non-traditional fruits. The total polyphenol content of this non-traditional fruit was determined by the Folin-Ciocalteu method. Furthermore, the transdermal penetration of polyphenols through porcine skin in vitro was conducted. After this permeation, the concentration of polyphenols in different parts of the pig skin was measured again by the Folin-Ciocalteu method. By these methods, the concentration of polyphenols in the different measurement stages and parts of the pig skin such as the cap rinse, the target snip, the first and second strip, the epidermis and the rest of the pig skin was demonstrated. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Materials and Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
68211
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-14 |
|