Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Holšteinová, Veronika
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:24Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:24Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55769
dc.description.abstract Tato práce byla zaměřena na vliv přídavku karagenanu a furcellaranu na vybrané vlastnosti tavených sýrů. Byly vyrobeny modelové vzorky tavených sýrů (obsah sušiny 40 % hm., obsah tuku v sušině 55 % hm.) bez přídavku tavicích solí s příchutí rajčete, která by měla maskovat tmavnutí a vařivou příchuť sýrů způsobené vlivem sterilace. Jako náhrada tavicích solí byl použit furcellaran a k-karagenan v množství 1 % hm. Polovina vzorků byla sterilována, a byl tedy zjišťován vliv sterilačního záhřevu na vybrané parametry vzorků. Celkem byly tedy vyrobeny 4 vzorky, u kterých byly prováděny chemické analýzy (obsah sušiny, vodní aktivita, pH, obsah amoniaku a TBARS hodnota), instrumentální stanovení barvy a stanovení tvrdosti po 7, 30 a 90 dnech skladování. Největší vliv na tavené sýry měla sterilace, která zapříčinila zvýšení obsahu amoniaku, nárůst TBARS a pokles pH. Hydrokoloidy měly vliv na tvrdost tavených sýrů, kdy vzorky s furcellaranem byly měkčí než s karagenanem. Použití rajčatového prášku bylo efektivní v maskování vzniku tmavší barvy vlivem sterilace.
dc.format 54 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject hydrokoloidy cs
dc.subject karagenan cs
dc.subject furcellaran cs
dc.subject sterilace cs
dc.subject tvrdost cs
dc.subject processed cheeses en
dc.subject hydrokoloids en
dc.subject carragenan en
dc.subject furcellaran en
dc.subject sterilization en
dc.subject hardness en
dc.title Vliv přídavku hydrokoloidů na vybrané parametry ochucených sterilovaných tavených sýrů
dc.title.alternative The Effect of Hydrocolloids on the Selected Parameters of Flavoured Sterilized Processed Cheese
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Míšková, Zuzana
dc.date.accepted 2024-06-11
dc.description.abstract-translated This work was focused on the effect of carrageenan and furcellaran addition on selected properties of processed cheese. Model samples of processed cheeses (dry matter content 40 wt.%, fat content 55 wt.%) without the addition of emulsifying salts were produced with a tomato flavour to mask the darkening and cooked flavour of the cheeses caused by sterilisation. Furcellaran and k-carrageenan were used as substitutes for the emulsifying salts at 1 % w/w. Half of the samples were sterilised and the effect of sterilisation heating on selected sample parameters was therefore investigated. A total of 4 samples were produced and subjected to chemical analyses (dry matter content, water activity, pH, ammonia content and TBARS value), instrumental colour determination and hardness determination after 7, 30 and 90 days of storage. Sterilisation had the greatest effect on the processed cheeses, causing an increase in ammonia content, an increase in TBARS and a decrease in pH. Hydrocolloids had an effect on the hardness of the processed cheeses, with samples with furcellarate being softer than those with carrageenan. The use of tomato powder was effective in masking the development of darker colour due to sterilisation.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68678
dc.date.submitted 2024-04-30


Files in this item

Files Size Format View Description
holšteinová_2024_dp.pdf 4.050Mb PDF View/Open None
holšteinová_2024_op.pdf 277.6Kb PDF View/Open None
holšteinová_2024_vp.pdf 266.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account