dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Brzobohatá, Eva
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:12Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:12Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55471
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou vybraných obilovin a pseudoobilovin a z nich vyráběných vloček. V bezlepkových vločkách byl stanoven obsah minerálních a stopových prvků pomocí metody ICP-MS. Nejvyšší koncentrace byly naměřeny u prvků Mg, K a P, koncentrace B, Na, Al, P, S, Ca, Ti, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Sr, Mo a Hg byly řádově v ?g/g. Nejnižší koncentrační zastoupení v ng/g měly prvky Li, Sc, V, Cr, Co, Ga, Ge, As, Y, Rh, Ag, Cd, Sb, Cs, Ba a Pb. Nejnižší obsah makrobiogenních a mikrobiogenních prvků byl naměřen u vzorku rýžových vloček, nejvyšší obsah u vzorku quinoových vloček. Nejvyšší obsah toxických prvků byl změřen u vzorku rýžových vloček. |
|
dc.format |
61 s. (70 949 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
obiloviny
|
cs |
dc.subject |
pseudoobiloviny
|
cs |
dc.subject |
vločky
|
cs |
dc.subject |
minerální prvky
|
cs |
dc.subject |
stopové prvky
|
cs |
dc.subject |
toxické prvky
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
cereals
|
en |
dc.subject |
pseudocereals
|
en |
dc.subject |
flakes
|
en |
dc.subject |
mineral elements
|
en |
dc.subject |
trace elements
|
en |
dc.subject |
toxic elements
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Stanovení minerálních prvků u bezlepkových vloček |
|
dc.title.alternative |
Determination of Minerals and Trace Elements in Gluten-Free Flakes |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mrázková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2024-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor's thesis is devoted to characteristics of chosen cereal, pseudocereal and flakes made of them. In these non-gluten flakes was determined content of mineral and trace elements using an ICP-MS method. The highest content was measured with elements Mg, K and P, content of elements B, Na, Al, P, S, Ca, Ti, Mn, Fe, Ni, Cu, Zn, Sr, Mo and Hg was measured in ?g/g concentration. The lowest content in ng/g concentration was measured of elements Li, Sc, V, Cr, Co, Ga, Ge, As, Y, Rh, Ag, Cd, Sb, Cs, Ba and Pb. The lowest content of macrobiogenic and microbiogenic elements was measured in the sample of rice flakes, the highest content in the sample of quinoa flakes. The highest content of toxic elements was measured in a sample of rice flakes. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Gastronomické technologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Gastronomy Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
68092
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-15 |
|