Mechanical performance of polypropylene sandwich structures
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Hausnerová, Berenika
|
|
dc.contributor.author |
Uruba, Ladislav
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:01Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:01Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55207
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá optimalizací mechanických vlastností polypropylénových sendvičových struktur. Tyto sendvičové struktury tvoří výhradně termoplastické materiály (polypropylény), které umožňují fyzikální spojení pomocí tepla, čímž odpadá potřeba lepidel. Tento přístup nejen zjednodušuje výrobní procesy, ale také zvyšuje recyklovatelnost a snižuje ekologickou stopu výrobku. Materiál jádra sendviče tvoří unikátní polypropylenová pěna, kterou vyrábí společnost SPUR, a.s. Pěna má upravenu orientaci buněk, což výrazně zlepšuje její mechanické vlastnosti. Jako materiál výztuh slouží extrudovaný polypropylén, případně polypropylen vyztužený dlouhými skelnými vlákny. Sendvičová struktura byla optimalizována pro dosažení maximální tuhosti. |
|
dc.format |
98 s. + 10 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
celopolypropylenový sendvič
|
cs |
dc.subject |
mechanika sendvičových struktur
|
cs |
dc.subject |
smyková zkouška
|
cs |
dc.subject |
tlaková zkouška
|
cs |
dc.subject |
polypropylene sandwich
|
en |
dc.subject |
mechanical performance
|
en |
dc.subject |
shear test
|
en |
dc.subject |
compression test
|
en |
dc.title |
Mechanical performance of polypropylene sandwich structures |
|
dc.title.alternative |
Mechanical Performance of Polypropylene Sandwich Structures |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Šuba, Oldřich |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis delves into the mechanical optimization of sandwich structures made solely from polypropylene. These sandwich structures exclusively utilize thermoplastic material allowing for physical bonding through heat, thereby eliminating the need of adhesives. This approach not only simplifies manufacturing processes but also enhances recyclability and reduces the environmental footprint of the product. A special polypropylene foam manufactured by SPUR, a.s. is employed as a core material. The altered cell orientation, which significantly enhances its mechanical properties. As a skin material extruded polypropylene foil and polypropylene foil reinforced with long glass fibers were tested. Sandwich structure was optimized for maximum rigidity. |
|
dc.description.department |
Ústav výrobního inženýrství |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Konstrukce nástrojů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Tool Design |
en |
dc.identifier.stag |
68706
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-10 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account