dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Vrba, Vojtěch
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:00Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:00Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55183
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce si klade za cíl přinést přehlednou literární rešerši na téma výskytu mikroorganismů u včely medonosné a vybraných včelích produktů. Zároveň toto téma zpracovává i praktickou formou. Při tvorbě praktické části byly paralelně využity tradiční kultivační přístupy a moderní metagenomická analýza pro zisk přesných a dostatečných výsledků. Kultivačně bylo izolováno a později identifikováno celkem 25 bakteriálních druhů spadajících převážně do řádu Enterobacterales, Caryophanales a Pseudomonadales. Tyto bakterie však nevytváří jádrový mikrobiom včel. Důležitým faktem je, že se ve vzorcích včel metagenomickou analýzou podařilo identifikovat čeledi, které standardně včelí mikrobiom tvoří. Dále byla provedena metagenomická analýza mateří kašičky, která ukázala přítomnost čeledí Lactobacillaceae a Acetobacteraceae i přes její inhibiční účinky. U vzorků larev byla prokázána značná heterogenita ve složení jejich mikrobiomu. |
|
dc.format |
80 s. (133 399 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
včela medonosná
|
cs |
dc.subject |
mikrobiom
|
cs |
dc.subject |
včelí larva
|
cs |
dc.subject |
pyl
|
cs |
dc.subject |
mateří kašička
|
cs |
dc.subject |
identifikace mikroorganismů
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
sekvenace
|
cs |
dc.subject |
honeybee
|
en |
dc.subject |
microbiome
|
en |
dc.subject |
honeybee larva
|
en |
dc.subject |
bee bread
|
en |
dc.subject |
royal jelly
|
en |
dc.subject |
identification of microorganisms
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.subject |
sequencing
|
en |
dc.title |
Mikrobiota včel a prostředí jejich chovu |
|
dc.title.alternative |
The Microbiota of Bees and Their Rearing Environment |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžička, Jan |
|
dc.date.accepted |
2024-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis aims to provide a clear literature review on the topic of the occurrence of microorganisms in the honeybee and selected bee products, while also applying a practical approach to the topic. The practical part integrates traditional cultivation approaches and modern metagenomic analysis to obtain accurate and sufficient results. Cultivation resulted in the isolation and subsequent identification of a total of 25 bacterial species, mainly belonging to the orders Enterobacterales, Caryophanales, and Pseudomonadales. However, these bacteria do not constitute the core microbiome of bees. Importantly, metagenomic analysis of bee samples successfully identified families that typically form the bee microbiome. Additionally, a metagenomic analysis of the royal jelly was performed, revealing the presence of the families Lactobacillaceae and Acetobacteraceae despite its inhibitory effects. As for larval samples, considerable heterogeneity in the composition of larval microbiomes was observed. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Biotechnology and Applied Microbiology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
68080
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-16 |
|