Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pleva, Pavel
dc.contributor.author Boháčková, Monika
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:15:49Z
dc.date.available 2024-07-23T13:15:49Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54923
dc.description.abstract Bakteriociny jsou peptidy s antimikrobiální aktivitou syntetizované některými bakteriemi prostřednictvím ribozomů. Bakteriociny dokážou svou schopností ovlivňovat kvalitu a bezpečnost potravin, proto mají vynikající potenciál pro použití jako přírodní konzervační látky v potravinářském průmyslu. Cílem bakalářské práce byla genová typizace bakteriocinů u potravinářsky významných druhů bakterií, konkrétně bakterií mléčného kvašení. V teoretické části je popsána charakteristika, dělení a mechanismus účinku bakteriocinů. Dále je zde zmíněna aplikace bakteriocinů v potravinářství. V práci byly popsány i metody, kterými lze sledovat antimikrobiální aktivita bakteriocinů. V experimentální části byly ověřeny antimikrobiální účinky vybraných sbírkových kmenů (CCDM) bakterií mléčného kvašení pomocí kultivačních metod. U bakteriálních druhů, které prokázaly schopnost inhibice růstu testovaných bakterií, byla provedena izolace a purifikace DNA a genotypizace bakteriocinů metodou PCR. Geny byly vizualizovány prostřednictvím elektroforézy. Za pozitivní producenty bakteriocinů identifikované v této práci lze považovat zástupce rodů Lactobacillus, Lactiplantibacillus, Lactilactobacillus a Lacticaseibacillus.
dc.format 56 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject genotypizace cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject potravinářství cs
dc.subject antimikrobiální aktivita cs
dc.subject bacteriocins en
dc.subject genotyping en
dc.subject bacteria en
dc.subject food industry en
dc.subject antimicrobial activity en
dc.title Genotypizace bakteriocinů u potravinářsky významných bakterií
dc.title.alternative Genotyping of bacteriocins by food bacteria
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2024-06-13
dc.description.abstract-translated Bacteriocins are peptides with antimicrobial activity synthesized by some bacteria via ribosomes. Bacteriocins have the ability to influence the quality and safety of food and therefore have excellent potential for use as natural preservatives in the food industry. The aim of the bachelor thesis was the gene typing of bacteriocins in food important bacterial species, specifically lactic acid bacteria. In the theoretical part, the characteristics, division and mechanism of action of bacteriocins are described. Furthermore, the application of bacteriocins to the food industry is mentioned. Methods by which the antimicrobial activity of bacteriocins can be monitored, have also been described in the thesis. In the experimental part, the antimicrobial effects of selected collection strains (CCDM) of lactic acid bacteria were verified by culture methods. The bacterial species that showed the ability to inhibit the growth of the tested bacteria were subjected to DNA isolation and purification and genotyping of bacteriocins by PCR. Genes were visualized by electrophoresis. The positive producers of bacteriocins identified in this work can be considered representatives of the genera Lactobacillus, Lactiplantibacillus, Lactilactobacillus a Lacticaseibacillus.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 68075
dc.date.submitted 2024-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
boháčková_2024_dp.pdf 1.599Mb PDF View/Open None
boháčková_2024_op.pdf 284.8Kb PDF View/Open None
boháčková_2024_vp.pdf 830.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account