dc.contributor.advisor |
Lukášková, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Divín, Marek
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:15:47Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:15:47Z |
|
dc.date.issued |
2023-12-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54882
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce řeší zejména potravinovou bezpečnost a ekonomický přístup k potravinám. V této souvislosti je zapotřebí zkoumat míru inflace a následný růst cen určitých komodit. Nejdůležitějšími zkoumanými aspekty v této diplomové práci jsou zejména cena, kvalita a bezpečnost potravin. Hlavními tématy jsou analýza potravin za určité období, bezpečnostní rizika u potravin-jejich zdroj, charakteristiku a identifikaci. V práci jsou uvedeny také stanoviska k chování trhu, chování spotřebitele nebo snížení plýtvání potravin. Cíle práce jsou teoreticky vymezit problematiku potravinové bezpečnosti v ČR, dále analyzovat ekonomickou dostupnost potravin, vypracovat analýzu rizik ekonomického přístupu k potravinám v rámci potravinové bezpečnosti ČR a vypracovat modelové řešení zajištění ekonomického přístupu k potravinám. Metody jsou použity celkem čtyři. První použitá metoda je Analýza cen strategických potravin pro ČR v období 2019-2023, druhá aplikovaná metoda je SWOT analýza, třetí uplatněná metoda je WHAT-IF, a poslední čtvrtá realizovaná metoda je PNH. Hlavním tématy zkoumání jsou ekonomický přístup k potravinám a potravinová bezpečnost. |
|
dc.format |
83 s. (119 323 znaků). |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bezpečnost
|
cs |
dc.subject |
cena
|
cs |
dc.subject |
ekonomika
|
cs |
dc.subject |
kvalita
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
safety
|
en |
dc.subject |
price
|
en |
dc.subject |
economy
|
en |
dc.subject |
quality
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.title |
Ekonomický přístup k potravinám a potravinová bezpečnost |
|
dc.title.alternative |
Economic Access to Food and Food Security |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Svoboda, Petr |
|
dc.date.accepted |
2024-05-22 |
|
dc.description.abstract-translated |
The thesis mainly deals with food security and economic access to food. In this context, it is necessary to examine the rate of inflation and the consequent rise in the prices of certain commodities. In particular, price, quality and food safety are the most important aspects examined in this thesis. The main topics are food analysis over a period of time, food safety risks-their source, characteristics, identification. Opinions on market behaviour, consumer behaviour or reduction of food waste are also given in the thesis. The objectives of the thesis are to define theoretically the issue of food security in the Czech Republic, to analyze the economic access to food, to develop an analysis of the risks of economic access to food within the framework of food security in the Czech Republic and to develop a model solution for ensuring economic access to food. Four methods are used in total. The first method used is the Strategic Food Price Analysis for the Czech Republic in the period 2019-2023, the second method applied is SWOT analysis, the third method applied is WHAT-IF, and the last fourth method implemented is PNH. The main topics of research are economic approach to food and food security. |
|
dc.description.department |
Ústav ochrany obyvatelstva |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Ochrana obyvatelstva |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Population Protection |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta logistiky a krizového řízení |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Logistics and Crisis Management |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Bezpečnost společnosti |
cs |
dc.identifier.stag |
67878
|
|
dc.date.submitted |
2024-04-26 |
|