Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Osinová, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:15:46Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:15:46Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54852
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá charakterizací vybraných grampozitivních koků izolovaných z mikrobiologicky nerizikových potravin. Cílem bylo izolovat grampozitivní koky ze vzorků sušeného a lyofilizovaného ovoce a masových konzerv a následně provést charakterizaci jejich určitých vlastností. V rámci charakterizace byl sledován růst izolátů v různých teplotních podmínkách, byla zjišťována tvorba biofilmu pomocí modifikované Christensenovy metody. Dále byla diskovou difuzní metodou testována citlivost izolátů na vybraná antibiotika a na základě fenotypu byla provedena detekce příslušných genů rezistence pomocí klasické PCR metody. Výzkumem bylo zjištěno, že v analyzovaných vzorcích se vyskytovaly rody Staphylococcus, Kocuria, Micrococcus, Aerococcus a Rothia. Z výsledků vyplývá, že většina testovaných grampozitivních koků rostla v rozmezí testovaných teplot 20-40 °C, většina vykazovala rezistenci k více skupinám antibiotik zároveň a u zástupců Staphylococcus a Kocuria byla prokázána multirezistence. Většina testovaných genů byla u grampozitivních koků přítomná, nejčastěji detekovaným genem antibiotické rezistence byl gen blaZ determinující rezistenci k -laktamovým antibiotikům, gen ermA podmiňující rezistenci k erytromycinu a gen norA determinující fluorochinolonovou rezistenci. Tvorba biofilmu byla prokázána u zástupců Staphylococcus a Kocuria. Tato práce přispěla k rozšíření povědomí ohledně významu výskytu grampozitivních koků v mikrobiologicky nerizikových potravinách. |
|
dc.format |
107 s. (175 553 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
sušené ovoce
|
cs |
dc.subject |
lyofilizované ovoce
|
cs |
dc.subject |
konzervované masné výrobky
|
cs |
dc.subject |
grampozitivní koky
|
cs |
dc.subject |
antibiotická rezistence
|
cs |
dc.subject |
biofilm
|
cs |
dc.subject |
PCR
|
cs |
dc.subject |
dried fruit
|
en |
dc.subject |
freeze-dried fruit
|
en |
dc.subject |
canned meat products
|
en |
dc.subject |
gram-positive cocci
|
en |
dc.subject |
antibiotic resistance
|
en |
dc.subject |
biofilm
|
en |
dc.subject |
PCR
|
en |
dc.title |
Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů |
|
dc.title.alternative |
Isolation and Characterization of Gram-positive Cocci from Foods Not Supporting the Development of Microorganisms |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Jančová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the characterization of selected Gram-positive cocci isolated from microbiologically safe foods. The aim was to isolate gram-positive cocci from dried and freeze-dried fruit and canned meat samples and then to characterize their specific properties. As part of the characterization, the growth of the isolates was monitored under different temperature conditions, and biofilm formation was investigated using the modified Christensen method. In addition, the susceptibility of the isolates to selected antibiotics was tested by the disc diffusion method and the detection of the corresponding resistance genes was performed based on the phenotype using the classical PCR method. The study revealed that the genera Staphylococcus, Kocuria, Micococcus, Aerococcus and Rothia were present in the analysed samples. The results show that most of the tested gram-positive cocci grew in the tested temperature range of 20-40 °C, most of the tested cocci showed resistance to multiple antibiotic groups simultaneously, and multidrug resistance was demonstrated in Staphylococcus and Kocuria species. Most of the tested genes were present in Gram-positive cocci, with the most frequently detected antibiotic resistance genes being blaZ gene determining resistance to -lactam antibiotics, the ermA gene conferring resistance to erythromycin and the norA gene determining fluoroquinolone resistance. Biofilm formation was demonstrated in some species of Staphylococcus and Kocuria. This study has contributed to the widespread awareness of the importance of gram-positive cocci in microbiologically safe foods. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
68504
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-09 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account