Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Osinová, Tereza
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:15:46Z
dc.date.available 2024-07-23T13:15:46Z
dc.date.issued 2024-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54852
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá charakterizací vybraných grampozitivních koků izolovaných z mikrobiologicky nerizikových potravin. Cílem bylo izolovat grampozitivní koky ze vzorků sušeného a lyofilizovaného ovoce a masových konzerv a následně provést charakterizaci jejich určitých vlastností. V rámci charakterizace byl sledován růst izolátů v různých teplotních podmínkách, byla zjišťována tvorba biofilmu pomocí modifikované Christensenovy metody. Dále byla diskovou difuzní metodou testována citlivost izolátů na vybraná antibiotika a na základě fenotypu byla provedena detekce příslušných genů rezistence pomocí klasické PCR metody. Výzkumem bylo zjištěno, že v analyzovaných vzorcích se vyskytovaly rody Staphylococcus, Kocuria, Micrococcus, Aerococcus a Rothia. Z výsledků vyplývá, že většina testovaných grampozitivních koků rostla v rozmezí testovaných teplot 20-40 °C, většina vykazovala rezistenci k více skupinám antibiotik zároveň a u zástupců Staphylococcus a Kocuria byla prokázána multirezistence. Většina testovaných genů byla u grampozitivních koků přítomná, nejčastěji detekovaným genem antibiotické rezistence byl gen blaZ determinující rezistenci k -laktamovým antibiotikům, gen ermA podmiňující rezistenci k erytromycinu a gen norA determinující fluorochinolonovou rezistenci. Tvorba biofilmu byla prokázána u zástupců Staphylococcus a Kocuria. Tato práce přispěla k rozšíření povědomí ohledně významu výskytu grampozitivních koků v mikrobiologicky nerizikových potravinách.
dc.format 107 s. (175 553 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sušené ovoce cs
dc.subject lyofilizované ovoce cs
dc.subject konzervované masné výrobky cs
dc.subject grampozitivní koky cs
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject biofilm cs
dc.subject PCR cs
dc.subject dried fruit en
dc.subject freeze-dried fruit en
dc.subject canned meat products en
dc.subject gram-positive cocci en
dc.subject antibiotic resistance en
dc.subject biofilm en
dc.subject PCR en
dc.title Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů
dc.title.alternative Isolation and Characterization of Gram-positive Cocci from Foods Not Supporting the Development of Microorganisms
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2024-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the characterization of selected Gram-positive cocci isolated from microbiologically safe foods. The aim was to isolate gram-positive cocci from dried and freeze-dried fruit and canned meat samples and then to characterize their specific properties. As part of the characterization, the growth of the isolates was monitored under different temperature conditions, and biofilm formation was investigated using the modified Christensen method. In addition, the susceptibility of the isolates to selected antibiotics was tested by the disc diffusion method and the detection of the corresponding resistance genes was performed based on the phenotype using the classical PCR method. The study revealed that the genera Staphylococcus, Kocuria, Micococcus, Aerococcus and Rothia were present in the analysed samples. The results show that most of the tested gram-positive cocci grew in the tested temperature range of 20-40 °C, most of the tested cocci showed resistance to multiple antibiotic groups simultaneously, and multidrug resistance was demonstrated in Staphylococcus and Kocuria species. Most of the tested genes were present in Gram-positive cocci, with the most frequently detected antibiotic resistance genes being blaZ gene determining resistance to -lactam antibiotics, the ermA gene conferring resistance to erythromycin and the norA gene determining fluoroquinolone resistance. Biofilm formation was demonstrated in some species of Staphylococcus and Kocuria. This study has contributed to the widespread awareness of the importance of gram-positive cocci in microbiologically safe foods.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 68504
dc.date.submitted 2024-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
osinová_2024_dp.pdf 2.977Mb PDF View/Open None
osinová_2024_op.pdf 250.8Kb PDF View/Open None
osinová_2024_vp.pdf 726.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account