dc.contributor.advisor |
Rouchal, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Hrbáčová, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:23Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:23Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54164
|
|
dc.description.abstract |
Předložená bakalářská práce si klade za cíl poskytnou souhrnné informace týkající se zajímavé skupiny sloučenin souhrnně označovaných jako pyrrolizidinové alkaloidy. Po stručné charakteristice této skupiny látek, je věnována pozornost možnostem jejich biosyntézy, metabolických přeměn a popisu vybraných zástupců této skupiny alkaloidů. Dále je věnována pozornost jejich toxicitě, nejen se zaměřením se na popis potvrzených případů hromadných otrav, ale také na vliv toxicity vůči různým živočišným druhům. Obavy z otravy pyrrolizidinovými alkaloidy se, s ohledem na relativně vysokou pravděpobnost kontaminace potravin, jeví jako oprávněné. Na druhou stranu, někteří zástupci této rodiny látek vykazují zajímavé biologické účinky, což otevírá dveře směrem k jejich možnému budoucímu využití v oblasti medicinální chemie. Velmi důležitou oblastí, která rovněž není ponechána stranou, je analytické stanovení pyrrolizidinových alkaloidů pomocí moderních spektrálních metod. |
|
dc.format |
82 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
pyrrolizidinové alkaloidy
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
toxicita
|
cs |
dc.subject |
biologická aktivita
|
cs |
dc.subject |
metody strukturní analýzy
|
cs |
dc.subject |
pyrrolizidine alkaloids
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
toxicity
|
en |
dc.subject |
biological activity
|
en |
dc.subject |
structural analysis methods
|
en |
dc.title |
Pyrrolizidinové alkaloidy |
|
dc.title.alternative |
Pyrrolizidine Alkaloids |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janovský, Petr |
|
dc.date.accepted |
2023-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
The submitted bachelor thesis aims to provide summary information regarding interesting group of compounds collectively referred to as pyrrolizidine alkaloids. After a brief characterization of this group of substances, attention is paid to the possibilities of their biosynthesis, metabolic transformations and description of selected representatives of this group of alkaloids, respectively. Attention is also paid to their toxicity, not only focusing on the description of confirmed cases of mass poisonings, but also to the effect of toxicity to different animal species. Concerns about poisoning with pyrrolizidine alkaloids appear to be justified, considering the relatively high probability of food contamination. On the other hand, some representatives of this family of substances show interesting biological effects, opening the door to their possible future use in the field of medical chemistry. A very important area, which is also not left out, is the analytical determination of pyrrolizidine alkaloids using modern spectral methods. |
|
dc.description.department |
Ústav chemie |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a analýza potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Analysis |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
64669
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-19 |
|