dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Vanďurková, Barbora
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:12Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:12Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53905
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním mikrobiologické kvality vybraných studničních vod odebraných převážně ve vybraných lokalitách Zlínského kraje. V teoretické části je pojednáno o základních fyzikálních a chemických vlastnostech vody, o úloze vody v lidském organismu, o druzích vody v prostředí, o vybraných parametrech pitných vod a možnostech jejich stanovení a o možnostech úpravy a dezinfekce pitných vod. V praktické části bylo provedeno mikrobiologické stanovení přítomných mikroorganismů a výsledky analýzy byly porovnány s platnými legislativními předpisy pro pitnou vodu, dále byla provedena charakterizace vybraných izolovaných mikroorganismů barvením dle Grama, vybranými biochemickými testy a metodou hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. |
|
dc.format |
62 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
pitná voda
|
cs |
dc.subject |
indikátorové mikroorganizmy v pitných vodách
|
cs |
dc.subject |
biochemická identifikace mikroorganismů
|
cs |
dc.subject |
MALDI-TOF
|
cs |
dc.subject |
drinking water
|
en |
dc.subject |
indicator microorganisms in drinking water
|
en |
dc.subject |
biochemical identification of microorganisms
|
en |
dc.subject |
MALDI-TOF
|
en |
dc.title |
Vybrané parametry studniční vody z lokality Zlín |
|
dc.title.alternative |
Selected Parameters of Well Water from the Locality Zlín |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Šerá, Jana |
|
dc.date.accepted |
2023-06-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor's thesis deals with monitoring the microbiological quality of selected well waters collected mainly in selected localities of the Zlín Region. The theoretical part discusses the basic physical and chemical properties of water, the role of water in the human body, types of water in the environment, selected parameters of drinking water and the possibilities of their determination, and the possibilities of treatment and disinfection of drinking water. In the practical part, the microbiological determination of the microorganisms present was carried out and the analysis results were compared with the valid legislative regulations for drinking water, and the characterizaton of selected isolated microorganisms was carried out using Gram staining, selected biochemical tests and the mass spectrometry method MALDI-TOF. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství ochrany životního prostředí |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Biotechnology and Applied Microbiology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
61830
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-19 |
|