Stabilita stability přírodních barviv v různých potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mlček, Jiří
|
|
dc.contributor.author |
Malíková, Daniela
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:06Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:06Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53775
|
|
dc.description.abstract |
V této práci je popsán vznik barev. Jakým způsobem ji vnímá lidské oko. Představuje barevný model L*a*b*, vyvinutý Mezinárodní komisí pro osvětlení (CIE). Zaměřuje se na přírodní barviva a jejich využití v potravinách. Sleduje stárnoucí procesy přírodních barviv a s nimi spojené barevné změny. Proces degradace barviva byl monitorován v mléce, jogurtech, komponentech a nápojích. Za zástupce přírodních barviv byla vybrána barviva žlutá mrkev, beta karoten, červená řepa, černá mrkev |
|
dc.format |
71 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Barva
|
cs |
dc.subject |
přírodní barviva
|
cs |
dc.subject |
měření barevných změn
|
cs |
dc.subject |
Color
|
en |
dc.subject |
natural dyes
|
en |
dc.subject |
measurement of color changes
|
en |
dc.title |
Stabilita stability přírodních barviv v různých potravinách |
|
dc.title.alternative |
Monitoring the stability of natural dyes in various foods |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Bučková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2023-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
In this work, the formation of colors is described. How it is perceived by the human eye. It represents the L*a*b* color model, developed by the International Commission on Illumination (CIE). It focuses on natural dyes and their use in food. It monitors the aging processes of natural dyes and the associated color changes. The dye degradation process was monitored in milk, yogurts, components and beverages. Yellow carrot, beta carotene, beetroot, black carrot were selected as representatives of natural dyes. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
62024
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-12 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account