dc.contributor.advisor |
Sedlaříková, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Pajdlová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:04Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:04Z |
|
dc.date.issued |
2023-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53738
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce je zaměřena na klasifikaci tradičních andských plodin, jejich botanickou charakteristiku a chemické složení s důrazem na obsažené bioaktivní látky. Vzhledem k významné nutriční hodnotě jsou pseudocereálie, jako je amarant, quinoa, kaniwa nebo lupina, nejvíce využívány v potravinářství. Předložená práce se ale také soustřeďuje na nově se rozvíjející možnosti jejich aplikace v oblasti kosmetiky, kde mohou být zúročeny jejich blahodárné účinky na pleť. |
|
dc.format |
52 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Amarant
|
cs |
dc.subject |
andské plodiny
|
cs |
dc.subject |
bioaktivní sloučeniny
|
cs |
dc.subject |
kaniwa
|
cs |
dc.subject |
kosmetika
|
cs |
dc.subject |
lupina
|
cs |
dc.subject |
pseudocereálie
|
cs |
dc.subject |
quinoa
|
cs |
dc.subject |
Amaranth
|
en |
dc.subject |
andean crops
|
en |
dc.subject |
bioactive compounds
|
en |
dc.subject |
cosmetics
|
en |
dc.subject |
kaniwa
|
en |
dc.subject |
lupin
|
en |
dc.subject |
pseudocereals
|
en |
dc.subject |
quinoa
|
en |
dc.title |
Tradiční andské plodiny jako zdroj bioaktivních látek pro péči o pleť |
|
dc.title.alternative |
Traditional Andean Crops as the Source of Bioactive Compounds for Skin Care |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pavlačková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2023-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis is focused on the classification of traditional Andean crops, their botanical characteristics and chemical composition with emphasis on the bioactive substances contained. Due to their significant nutritional value, pseudocereals such as amaranth, quinoa, kaniwa or lupin are mostly applied in the food industry. The present work, however, focuses also on their emerging potential in the field of cosmetics, where their beneficial effects on the skin can be capitalized. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Materials and Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
65028
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-18 |
|