Možnosti aplikace syrovátkových bílkovin do hovězích šunek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti aplikace syrovátkových bílkovin do hovězích šunek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gál, Robert
dc.contributor.author Doubrava, Jiří
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:59Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:59Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53647
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá možností přídavku koncentrátu syrovátkové bílkoviny (WPC - whey protein concentrate) do hovězí šunky vyráběné z chlazené nebo mražené hovězí kýty. Syrovátkové bílkoviny jsou výhodné nutričně i technologicky. Hodnotil se dopad přidání WPC na senzorické vlastnosti, texturu, sušinu, obsah tuku, celkový obsah bílkovin a ztrátu vody při tepelném opracování. Z výsledků vychází, že přídavek koncentrátu syrovátkové bílkoviny má pozitivní vliv na obsah bílkovin ve výrobku bez vlivu na jeho hodnocení senzorickým panelem.
dc.format 40
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hovězí maso cs
dc.subject syrovátkové bílkoviny cs
dc.subject WPC cs
dc.subject šunka cs
dc.subject beef en
dc.subject whey proteins en
dc.subject WPC en
dc.subject ham en
dc.title Možnosti aplikace syrovátkových bílkovin do hovězích šunek
dc.title.alternative The possibilities of applying whey proteins to beef hams
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šenkýřová, Jana
dc.date.accepted 2023-06-06
dc.description.abstract-translated This master thesis deals with the possibility of the addition of whey protein concentrate (WPC) to beef ham produced from chilled or frozen beef round. Whey proteins are advantageous both in nutritional and technological aspects. The repercussion of the addition of WPC was evaluated for sensory properties, texture, dry matter, fat content, total protein, and cook loss. The results show, that the addition of WPC has a possitive effect on total protein content in ham without any effect on the assessment by the sensory panel.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 65418
dc.date.submitted 2023-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
doubrava_2023_dp.pdf 2.617Mb PDF View/Open None
doubrava_2023_op.pdf 740.9Kb PDF View/Open None
doubrava_2023_vp.pdf 726.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account