Oxidační změny rostlinných olejů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Oxidační změny rostlinných olejů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Görögová, Veronika
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:54Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:54Z
dc.date.issued 2023-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53537
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá sledováním oxidačních změn rostlinných olejů. Oxidace může být urychlena například vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin, zvýšenou teplotou, přísunem světla, nevhodnými skladovacími podmínkami a další. V teoretické části byly popsány druhy rostlinných olejů, a především byly popsány analytické postupy, kterými se stanovují primární oxidační produkty rostlinných olejů jako je peroxidové číslo, anisidinové či thiobarbiturové číslo. Také byly popsány metody urychlené oxidace jako je Schaalův test, postup Rancimat či metoda aktivního kyslíku. V experimentální části byly studovány oxidační změny meruňkového, šípkového, švestkového a malinového oleje. U nichž byla měřena jejich hodnota peroxidového čísla v čase a při různých skladovacích podmínkách. Vzorky rostlinných olejů byly uloženy v lahvičkách ze skla tmavého, čirého a do lahviček z čirého skla s přídavkem antioxidantu. Plynovou chromatografií bylo zjištěno složení mastných kyselin olejů. Dále byly u vzorků získány indukční časy pro urychlenou oxidaci pomocí přístroje Rancimat 892.
dc.format 91 s. (114 348 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject rostlinné oleje cs
dc.subject oxidace olejů cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject Rancimat cs
dc.subject vegetable oils en
dc.subject oil oxidation en
dc.subject peroxide value en
dc.subject fatty acids en
dc.subject Rancimat en
dc.title Oxidační změny rostlinných olejů
dc.title.alternative Oxidative changes of vegetable oils
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2023-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the monitoring of oxidative changes in vegetable oils. Oxidation can be accelerated, for example, by a high content of polyunsaturated fatty acids, increased temperature, light, unsuitable storage conditions and others. In the theoretical part, the types of vegetable oils were described, and above all, the analytical procedures used to determine the primary oxidation products of vegetable oils, such as the peroxide number, anisidine or thiobarbiturate number, were described. Accelerated oxidation methods such as the Schaal test, the Rancimat procedure or the active oxygen method were also described. In the experimental part, the oxidation changes of apricot, rosehip, plum and raspberry oils were studied. For which their peroxide value was measured over time and under different storage conditions. Samples of vegetable oils were stored in bottles made of dark, clear glass and in bottles made of clear glass with the addition of an antioxidant. The fatty acid composition of the oils was determined by gas chromatography. Furthermore, induction times for accelerated oxidation were obtained for the samples using a Rancimat 892 instrument.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 65242
dc.date.submitted 2023-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
görögová_2023_dp.pdf 2.180Mb PDF View/Open None
görögová_2023_op.pdf 39.71Kb PDF View/Open None
görögová_2023_vp.pdf 140.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account