Faktory ohrožující potravinovou bezpečnost České republiky
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lukášková, Eva
|
|
dc.contributor.author |
Heryán, Tomáš
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:24:27Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:24:27Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/52991
|
|
dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce je zjistit rizikové faktory, které by mohly ohrozit potravinovou bezpečnost ČR a navrhnout modelové řešení k zajištění potravinové bezpečnosti s ohledem na zjištěné rizikové faktory. Teoretická část se skládá ze dvou hlavních kapitol. První kapitola je zaměřena na vymezení bezpečnosti, důležitých bezpečnostních pojmů, druhům bezpečnosti a bezpečnostnímu systému ČR. Druhá kapitola popisuje potravinovou bezpečnost jako vědní disciplínu, důležité pojmy a jednotlivé orgány, které zajišťují potravinovou bezpečnost. Praktická část je také rozdělena do dvou kapitol. První část je věnována analýze současného stavu potravinové bezpečnosti v ČR, konkrétně ekonomické, fyzické dostupnosti, zdravotní nezávadnosti potravin a soběstačnosti v oblasti produkce potravin v ČR. Na analýzu navazuje jednoduchá bodová metoda PNH, pomocí které jsou identifikována nejzávažnější rizika. Poslední část je zaměřena na vybraná nejzávažnější rizika a vytvoření modelového řešení pro jejich odstranění či snížení. |
|
dc.format |
82 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Bezpečnost
|
cs |
dc.subject |
potravinová bezpečnost
|
cs |
dc.subject |
mimořádná situace
|
cs |
dc.subject |
riziko
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
Security
|
en |
dc.subject |
food safety
|
en |
dc.subject |
emergency
|
en |
dc.subject |
risks
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.title |
Faktory ohrožující potravinovou bezpečnost České republiky |
|
dc.title.alternative |
Factors threatening the Food Security of the Czech Republic |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Tomek, Miroslav |
|
dc.date.accepted |
2023-05-24 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the thesis is to identify risk factors that could threaten food safety in the Czech Republic and to propose a model solution to ensure food safety with regard to the identified risk factors. The theoretical part consists of two main chapters. The first chapter focuses on the definition of safety, important safety concepts, types of safety and the safety system of the Czech Republic. The second chapter describes food safety as a scientific discipline, important concepts and individual institutions that ensure food safety. The practical part is also divided into two chapters. The first part is devoted to the analysis of the current state of food security in the Czech Republic, namely economic, physical availability, healthiness of food and self-sufficiency in food production in the Czech Republic. The analysis is followed by a simple PNH scoring method, which is used to identify the most serious risks. The last part focuses on the selected most serious risks and the development of a model solution for their elimination or reduction. |
|
dc.description.department |
Ústav ochrany obyvatelstva |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Ochrana obyvatelstva |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Population Protection |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta logistiky a krizového řízení |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Logistics and Crisis Management |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Bezpečnost společnosti |
cs |
dc.identifier.stag |
64906
|
|
dc.date.submitted |
2023-04-25 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account