Příprava a charakterizace zeinových vrstev s obsahem kurkuminu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Sedlaříková, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Šatná, Veronika
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:24:01Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:24:01Z |
|
dc.date.issued |
2022-02-25 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/51906
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce se věnuje charakteristice a účinkům vybrané aktivní látky kurkuminu. Druhá kapitola zahrnuje klasifikaci a metody přípravy dostupných nosičů, jako jsou polymerní částice, lipozomy, ale zejména pak filmy a membrány. Poslední kapitoly obsahují aplikační možnosti systémů na bázi polymer-kurkumin, zejména v oblastech potravinářského a farmaceutického průmyslu, a s tím související aktuální studie věnované této problematice. Praktická část je zaměřena na přípravu zeinových vrstev s obsahem kurkuminu a charakterizaci jejich mechanických, povrchových, antibakteriálních a antioxidačních vlastností. U připravených systémů byla také studována kinetika uvolňování kurkuminu v závislosti na různém složení zeinové matrice a teplotních podmínkách. |
|
dc.format |
91 s. (113 278 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
kurkumin
|
cs |
dc.subject |
aktivní látka
|
cs |
dc.subject |
zein
|
cs |
dc.subject |
polymer
|
cs |
dc.subject |
nosný systém
|
cs |
dc.subject |
kinetika uvolňování
|
cs |
dc.subject |
curcumin
|
en |
dc.subject |
active substance
|
en |
dc.subject |
zein
|
en |
dc.subject |
polymer
|
en |
dc.subject |
carrier system
|
en |
dc.subject |
kinetics of release
|
en |
dc.title |
Příprava a charakterizace zeinových vrstev s obsahem kurkuminu |
|
dc.title.alternative |
Preparation and characterization of zein based layers with curcumin |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Urbánková, Lucie |
|
dc.date.accepted |
2022-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the thesis is devoted to the characteristics and effects of the selected active substance curcumin. The second chapter covers the classification and methods of preparation of available carriers such as polymer particles, liposomes, but especially films and membranes. The last chapters contain application possibilities of polymer-curcumin based systems, especially in the fields of food and pharmaceutical industry, and related recent studies devoted to this issue. The practical part is focused on the preparation of zein layers containing curcumin and characterization of their mechanical, surface, antibacterial and antioxidant properties. The kinetics of curcumin release was also studied for the prepared systems depending on different zein matrix composition and temperature conditions. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.identifier.stag |
62270
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account