dc.contributor.advisor |
Pištěková, Hana
|
|
dc.contributor.author |
Kolářová, Ivana
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:50Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:50Z |
|
dc.date.issued |
2022-02-25 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/51624
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části byla popsána role konzervantů v kosmetice, jejich základní typy a mechanismus účinku. V praktické části byla zhodnocena účinnost pěti typologicky odlišných konzervačních činidel, proti čtyřem různým typům patogenů, které se v kosmetických přípravcích často vyskytují. Ve výběru konzervantů byly zastopupeny organická kyselina (kyselina citronová), donor formaldehydu (bronopol), fenolová sloučenina (phenoxyethanol), kvarterní amoniová sloučenina (benzalkonium chlorid) a esenciální olej tymián. Pro hodnocení jejich účinku byly použity metody difúzní disková, modifikovaná difúzní a diluční metoda stanovení MIC. Účinnost konzervantů byla testována proti E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans a Aspergillus brasiliensis. |
|
dc.format |
95 s (107 787 znaků bez mezer) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Konzervant
|
cs |
dc.subject |
konzervace
|
cs |
dc.subject |
difúzní metoda
|
cs |
dc.subject |
diluční metoda stanovení MIC
|
cs |
dc.subject |
benzalkonium chlorid
|
cs |
dc.subject |
bronopol
|
cs |
dc.subject |
phenoxyethanol
|
cs |
dc.subject |
kyselina citronová
|
cs |
dc.subject |
tymiánová silice
|
cs |
dc.subject |
E. coli
|
cs |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
cs |
dc.subject |
Aspergilus brasilliensis
|
cs |
dc.subject |
Candida albicans
|
cs |
dc.subject |
Preservative
|
en |
dc.subject |
preservation
|
en |
dc.subject |
diffusion method
|
en |
dc.subject |
dilution method for the determination of MIC
|
en |
dc.subject |
benzalkonium chloride
|
en |
dc.subject |
bronopol
|
en |
dc.subject |
phenoxyethanol
|
en |
dc.subject |
citric acid
|
en |
dc.subject |
thyme essential oil
|
en |
dc.subject |
E. coli
|
en |
dc.subject |
Staphylococcus aureus
|
en |
dc.subject |
Aspergillus brasiliensis
|
en |
dc.subject |
Candida albicans
|
en |
dc.title |
Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita |
|
dc.title.alternative |
Preservatives in Cosmetic and their Activity |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lehocký, Marián |
|
dc.date.accepted |
2022-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part described the role of preservatives in cosmetics, their basic types and mechanism of action. In the practical part, the effectiveness of five typologically different preservatives against four different types of pathogens that are often found in cosmetic products was evaluated. In the selection of preservatives, organic acid (citric acid), formaldehyde donor (bronopol), phenolic compound (phenoxyethanol), quaternary ammonium compound (benzalkonium chloride) and thyme essential oil were stopped. To evaluate their effect, the diffusion disc, modified diffusion and dilution methods of MIC determination were used. The efficacy of preservatives has been tested against E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans and Aspergillus brasiliensis. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.identifier.stag |
62432
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-12 |
|