Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Janalíková, Magda
dc.contributor.author Horníková, Eva
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:48Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:48Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51582
dc.description.abstract Náhrada plastových obalů alternativním řešením je aktuálním tématem řešeným na mnoha výzkumných pracovištích po celém světě. Tato práce se zabýba jednou z alternativ použití směsi zeinu a chitosánu. V teoretické části byly blíže specifikovány jaké látky se pro přípravu jedlých obalů používají a možnosti jejich budoucího využití. V pratické části byly připraveny směsi zein-chitosanu s přídavkem antioxidantů (kyselina citrónová a askorbová), nanocelulózy a esenciálních olejů (skořice a tymián). Tyto roztoky byly charakterizovány pomocí měření viskozity a zeta potenciálu. Po aplikaci na jablka byla provedena široká škála testů jako ztráta váhy, textury, změny pH, změna hnědnutí a zároveň byla provedena mikrobiologická analýza. Jako doplňkové měření byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že přítomnost esenciálních olejů a nanocelulózy má výrazný vliv na zlepšení trvanlivosti, snížení ztráty váhy a textury. Naopak přítomnost antioxidantů prokázala, že jejich přítomnost má výrazný vliv na zpomalení hnědnutí jablíček a stabilitu hodnoty pH. Jelikož samotné biopolymery jako zein a chitosan nevykazují dostatečnou biologickou a mechanickou ochranu, přídavek bioaktivních látek může nedostačující vlastnosti napravit. Práce ukázala, že přídavek esenciálních olejů a antioxidantů má příznivý vliv na zlepšení vlastností jedlých obalů.
dc.format 79
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject jedlé obaly cs
dc.subject zein cs
dc.subject chitosan cs
dc.subject skořice cs
dc.subject tymián cs
dc.subject nanocelulóza cs
dc.subject trvanlivost cs
dc.subject edible coating en
dc.subject zein en
dc.subject chitosan en
dc.subject cinnamon en
dc.subject thyme en
dc.subject nanocellulose en
dc.subject durability en
dc.title Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu
dc.title.alternative Bioactive edible coatings of plant food
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Sedlaříková, Jana
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated The diploma thesis deals with the study of the extension of shelf life of coated apples with various solutions based on zein-chitosan. The theoretical part was specified in more details what substances are used for the preparation of edible packaging and the possibilities of their future use. In the practical part, biopolymer mixtures of zein-chitosan were prepared with the addition of antioxidants (citric and ascorbic acid), nanocellulose and essential oils (cinnamon and thyme). The solutions were applied to red apples (Gala variety, Šampión) and stored for 9. days at room temperature, where a wide range of tests such as weight loss, texture, pH changes, browning changes and at the same time microbiological analysis was performed. Among other things, the viscosity and zeta potential of the solutions alone were measured. Sensory analysis was performed as an additional measurement. The presence of essential oils and nanocellulose has been found to have a significant effect on improving durability, reducing weight loss and texture. On the contrary, the presence of antioxidants has shown that their presence has a significant effect on the slowing down of apple browning and the stability of the pH value. As biopolymers such as zein and chitosan alone do not show sufficient biological and mechanical protection, the addition of bioactive substances can remedy insufficient properties. The work has shown that the addition of essential oils and antioxidants has a positive effect on improving the properties of edible packaging.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61914
dc.date.submitted 2022-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
horníková_2022_dp.pdf 2.477Mb PDF View/Open None
horníková_2022_op.pdf 737.0Kb PDF View/Open None
horníková_2022_vp.pdf 720.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account