Hodnocení vybraných vlastností mladiny vyrobené za podmínek vysokého tlaku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení vybraných vlastností mladiny vyrobené za podmínek vysokého tlaku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Hostašová, Ludmila
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:43Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:43Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51458
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývala vlivem podmínek chmelovaru na vzorky mladiny a piv. Vzorky se od sebe navzájem lišily podmínkami zpracováním: jeden vzorek byl připraven na laboratorní varně s chmelovarem za atmosférického tlaku trvajícím 90 minut. Chmelovar druhého vzorku byl proveden tak, že sladina připravena na varně byla nalita do skleněných lahví, byla přidána jedna várka chmele, následně ve vodní lázni za atmosférického tlaku byl proveden chmelovar. Další vzorky byly připraveny obdobným způsobem: sladina z varny byla nalita do skleněných lahví, jedenkrát chmelena, lahve byly uzavřeny a celý proces záhřevu, výdrže a chlazení byl proveden v autoklávu za přetlaku 0,34 MPa. Zde se od sebe tyto vzorky navzájem lišily dobou výdrže působení tepelného záhřevu, a to dobou 30, 45, 60 a 90 minut. Výsledky fyzikálně-chemických, reologických i senzorických analýz poukázaly na významný vliv podmínek chmelovaru zejména na hodnotu pH, stanovení celkových rozpuštěných látek, na velikost částic, dále na stanovení hořkosti, barvy a na chuťové vlastnosti.
dc.format 87 stran (155 548 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Pivo cs
dc.subject mladina cs
dc.subject chmelovar cs
dc.subject autokláv cs
dc.subject přetlak cs
dc.subject Beer en
dc.subject wort en
dc.subject hop boiling en
dc.subject autoclave en
dc.subject overpressure en
dc.title Hodnocení vybraných vlastností mladiny vyrobené za podmínek vysokého tlaku
dc.title.alternative Assessment of selected properties of hopped wort produced under high pressure conditions
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polášek, Zdeněk
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated This diploma theses evaluated the influence of hop boiling conditions on the properties of wort and beers. The samples differed in processing conditions: the first sample was prepared in the laboratory with hop boiling under atmospheric pressure for 90 minutes. Hop boiling of the second sample was made using wort prepared in the laboratory which was poured into glass bottles, one batch of hop was added, followed with hop boiling in water bath under atmosperic pressure. The other samples were prepared using similar methods: wort from laboratory was poured into glass bottles, one batch of hop was added. Bottles were sealed and full cycle of warming, heat endurance and cooling was performed in autoclave under overpressure of 0.34 MPa. Herein the samples were differentiated by the period of heat treatement, that being of 30, 45, 60 and 90 minutes, respectively. The results of physico-chemical, rheological and sensory analyses presented a significant impact of the hop boiling conditions, primarily on the samples in pH value, total dissolved solids and the size of particles, furtermore in the bitterness, colour and sensory properties.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61988
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
hostašová_2022_dp.pdf 1.041Mb PDF View/Open None
hostašová_2022_op.pdf 721.1Kb PDF View/Open None
hostašová_2022_vp.pdf 714.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account