Vliv vybraných parametrů na jakost kysaných mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných parametrů na jakost kysaných mléčných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Švandová, Monika
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:36Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:36Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51298
dc.description.abstract Diplomová práce se v teoretické části zabývá nejprve charakteristikou mléčných kultur pro výrobu kysaných mléčných výrobků. Daná kapitola se pak blíže věnuje funkcím kultur během výroby, skladování a jejich benefitu pro spotřebitele. Důraz je kladen především na ochrannou funkci mikrobiálních kultur. Dále je popsána technologie výroby kysaných mléčných výrobků. V poslední kapitole teoretické části jsou pak popsány možnosti prodloužení trvanlivosti kysaných mléčných výrobků. Hlavním cílem diplomové práce bylo sledování vlivu vybraných parametrů na kvalitu vzorků zakysané ochucené smetany. Experimentální část je tedy ve své úvodní části zaměřena na sledování vybraných parametrů základní suroviny pro výrobu kysaných mléčných výrobků. Dále se experimentální část věnuje porovnání a vyhodnocení vybraných parametrů vzorků kysaných mléčných výrobků, jež byly vyrobeny v mlékárně na území České republiky. U vzorků byla sledována mikrobiologická kvalita v souvislosti se zavedením několika ochranných technologických opatření. Na základě výsledků lze konstatovat, že použití ochranné kultury Delvo Guard mělo pozitivní vliv na mikrobiální kvalitu zakysané smetany. U druhu jahoda, vaječný likér a nugát došlo k eliminaci mikrobiální kontaminace. U druhu stracciatella a ochucená stracciatella bylo na základě výsledků zjištěno, že synergickým efektem působení ochranné kultury Delvo Guard a změny plnění kontejnerů ochucujících složek došlo k redukci mikrobiální kontaminace.
dc.format 92 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mikrobiální kultury cs
dc.subject ochranné kultury cs
dc.subject kysané mléčné výrobky cs
dc.subject zakysaná smetana cs
dc.subject mikrobiální kontaminace cs
dc.subject microbial cultures en
dc.subject bioprotective cultures en
dc.subject fermented dairy products en
dc.subject microbial contamination en
dc.title Vliv vybraných parametrů na jakost kysaných mléčných výrobků
dc.title.alternative Influence of Selected Parameters on the Quality of Fermented Dairy Products
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the thesis deals first with characterization of dairy cultures for fermented dairy production. Given chapter pays closer attention to functions of the cultures during production, storage and within the benefit for consumers. The emphasis is mainly on bioprotective function of microbial cultures. Further the technology of fermented dairy production has been described. In the last chapter of the theoretical part the possibilities of shelf-life extension of fermented dairy products has been described. The main aim of the thesis was to monitor the influence of selected parameters on quality of flavoured sour cream. So at the beginning the experimental part is focused on monitoring of selected parameters of raw materiál intended for fermented dairy production. Further the experimental part deals with comparison and evaluation of selected parameters of fermented dairy product samples, which have been produced in a dairy company in the Czech Republic. The microbiological quality of samples has been monitored in connection with implemented protective technological measures. On the basis of the results it can be said, that use of the bioprotective culture Delvo Guard had a positive effect on microbial quality of the sour cream. In the case of strawberry, egg nog and cocoa-nut flavoured sour cream the elimination of microbial contamination has been determined. On the basis of the results it can be said further, that use of the bioprotective culture Delvo Guard and parallel volume filling change of the flavouring containers had a synergistic positive effect on reduction of microbial contamination of stracciatella and flavoured stracciatella flavoured sour cream.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61943
dc.date.submitted 2022-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
švandová_2022_dp.pdf 5.145Mb PDF View/Open None
švandová_2022_op.pdf 724.0Kb PDF View/Open None
švandová_2022_vp.pdf 722.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account