Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Jaššo, Miroslav
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:28Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:28Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51088
dc.description.abstract Polyfosforečnanové tavicí soli jsou dnes běžně používanou součástí tavených sýrů. V práci byl srovnán antimikrobní účinek nově vyvinuté polyfosforečnanové směsi Cremosal AB4 s komerčně již nějakou dobou dostupnou směsí JOHA HBS. Antimikrobní účinek byl testován na osmi grampozitivních kmenech náležících do rodů Staphylococcus, Bacillus, Geobacillus, Clostridium, Enterococcus, Lactococcus a Lactobacillus a na jednom gramnegativním kmenu rodu Escherichia. V tekutém médiu bylo měřením optické hustoty při vlnové délce 850 nm testováno pět koncentrací z každé fosforečnanové tavicí soli: 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % a 0,5 % (w/v). Výsledky ukazují, že obě polyfosforečnanové směsi inhibují všechny testované bakterie již při koncentraci 0,1 % (w/v) s výjimkou Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 141 a Escherichia coli CCM 3954. Cremosal AB4 má tedy stejně dobré antimikrobní účinky jako JOHA HBS, v případě Enterococcus durans CCDM 53 výsledky ukazují účinek ještě lepší.
dc.format 55 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject tavicí sůl cs
dc.subject polyfosforečnany cs
dc.subject JOHA cs
dc.subject Cremosal AB4 cs
dc.subject inhibiční působení cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject emulsifying agents en
dc.subject polyphosphates en
dc.subject JOHA en
dc.subject Cremosal AB4 en
dc.subject inhibitory effect en
dc.title Antimikrobní působení vybraných potravinářských přídatných látek na bakterie
dc.title.alternative Antimicrobial Effect of Selected Food Additives on Bacteria
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2022-06-15
dc.description.abstract-translated Making of processed cheese relies on emulsifying salt mixtures containing polyphosphates these days. The antimicrobial effect of a new polyphosphate mixture Cremosal AB4 has been tested, comparing it to the JOHA HBS mixture that has been commercially available for several years. The effect has been observed in vitro on growth of eight gram-positive strains of the genera of Staphylococcus, Bacillus, Geobacillus, Clostridium, Enterococcus, Lactococcus and Lactobacillus and on one gram-negative strain of the genus Escherichia. Five concentrations of the agents were tested - 0.1 %, 0.2 %, 0.3 %, 0.4 % and 0.5 % (w/v) and measured in wavelength 850 nm. The results show that both polyphosphates stop the growth of the selected bacteria at the lowest concentration (0.1 %) except of Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 141 and Escherichia coli CCM 3954. It was concluded that Cremosal AB4 has similar antimicrobial effect as JOHA HBS and showed even better effect in the case of Enterococcus durans CCDM 53.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.identifier.stag 62824
dc.date.submitted 2022-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
jaššo_2022_dp.pdf 1.187Mb PDF View/Open None
jaššo_2022_op.pdf 275.8Kb PDF View/Open None
jaššo_2022_vp.pdf 833.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account