Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Hebláková, Vendula
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:23Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:23Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50991
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá charakteristikou zelených čajů s důrazem na matcha čaj. Obsah minerálních prvků byl stanovován pomocí ICP-MS ve výluzích matcha čaje a také v jeho nestráveném podílu po simulaci in vitro stravitelnosti. V nativní formě matcha čaje byly stanoveny vyšší koncentrace Al, Mg, K, Mn, P, Fe, Na, Zn, Cu, Ni, Cr, S, B. Nejlépe vyluhované prvky byly Cu, Li, Hg, B, Mo, Na a Cd, naopak nejhůře vyluhovatelné byly Cr, Fe, Al, Na, Pb, P, Mn a Mg. Stravitelnost matcha čajů se pohybovala od 64,5 a 75,6 %. Nejvyšší retenci měly prvky P, Mn, Hg, Cr a nejnižší Na, Mg, Ni, K, Se, B.
dc.format 76 s. (91 845 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Camellia sinensis L. cs
dc.subject zelený čaj cs
dc.subject matcha cs
dc.subject minerální a stopové prvky cs
dc.subject in vitro stravitelnost cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject Camellia sinensis L. en
dc.subject green tea en
dc.subject matcha en
dc.subject mineral and trace element en
dc.subject in vitro digestibility en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti
dc.title.alternative Determination of Mineral Elements in Matcha Teas Depending on their Preparation and After Digestibility
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2022-06-03
dc.description.abstract-translated Camellia sinensis L., zelený čaj, matcha, minerální a stopové prvky, in vitro stravitelnost, ICP-MS
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 62023
dc.date.submitted 2022-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
hebláková_2022_dp.pdf 2.081Mb PDF View/Open None
hebláková_2022_op.pdf 721.3Kb PDF View/Open None
hebláková_2022_vp.pdf 236.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account