dc.contributor.advisor | Sumczynski, Daniela | |
dc.contributor.author | Hebláková, Vendula | |
dc.date.accessioned | 2022-07-15T09:23:23Z | |
dc.date.available | 2022-07-15T09:23:23Z | |
dc.date.issued | 2021-12-31 | |
dc.identifier | Elektronický archiv Knihovny UTB | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10563/50991 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá charakteristikou zelených čajů s důrazem na matcha čaj. Obsah minerálních prvků byl stanovován pomocí ICP-MS ve výluzích matcha čaje a také v jeho nestráveném podílu po simulaci in vitro stravitelnosti. V nativní formě matcha čaje byly stanoveny vyšší koncentrace Al, Mg, K, Mn, P, Fe, Na, Zn, Cu, Ni, Cr, S, B. Nejlépe vyluhované prvky byly Cu, Li, Hg, B, Mo, Na a Cd, naopak nejhůře vyluhovatelné byly Cr, Fe, Al, Na, Pb, P, Mn a Mg. Stravitelnost matcha čajů se pohybovala od 64,5 a 75,6 %. Nejvyšší retenci měly prvky P, Mn, Hg, Cr a nejnižší Na, Mg, Ni, K, Se, B. | |
dc.format | 76 s. (91 845 znaků) | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně | |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Camellia sinensis L. | cs |
dc.subject | zelený čaj | cs |
dc.subject | matcha | cs |
dc.subject | minerální a stopové prvky | cs |
dc.subject | in vitro stravitelnost | cs |
dc.subject | ICP-MS | cs |
dc.subject | Camellia sinensis L. | en |
dc.subject | green tea | en |
dc.subject | matcha | en |
dc.subject | mineral and trace element | en |
dc.subject | in vitro digestibility | en |
dc.subject | ICP-MS | en |
dc.title | Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti | |
dc.title.alternative | Determination of Mineral Elements in Matcha Teas Depending on their Preparation and After Digestibility | |
dc.type | diplomová práce | cs |
dc.contributor.referee | Lazárková, Zuzana | |
dc.date.accepted | 2022-06-03 | |
dc.description.abstract-translated | Camellia sinensis L., zelený čaj, matcha, minerální a stopové prvky, in vitro stravitelnost, ICP-MS | |
dc.description.department | Ústav technologie potravin | |
dc.thesis.degree-discipline | - | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická | cs |
dc.thesis.degree-grantor | Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology | en |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Technologie potravin | cs |
dc.thesis.degree-program | Food Technology | en |
dc.identifier.stag | 62023 | |
dc.date.submitted | 2022-05-13 |
Files | Size | Format | View | Description |
---|---|---|---|---|
hebláková_2022_dp.pdf | 2.081Mb |
View/ |
None | |
hebláková_2022_op.pdf | 721.3Kb |
View/ |
None | |
hebláková_2022_vp.pdf | 236.8Kb |
View/ |
None |