Vliv bakterie Lacticaseibacillus casei na redukci biogenních aminů ve vybraných mléčných produktech
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Klementová, Lucie
|
|
dc.contributor.author |
Sigmundová, Klára
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:18Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:18Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50876
|
|
dc.description.abstract |
V diplomové práci byla pozorována schopnost kmene Lacticaseibacillus casei (dříve Lactobacillus casei) CCDM 198 redukovat množství biogenních aminů v reálné potravině. Kmen Lacticaseibacillus casei byl kultivován v mléce při různém pH a teplotě. Byl sledován vliv daného prostředí na degradaci fenylethylaminu, putrescinu, kadaverinu, histaminu a tyraminu. Pro zjištění obsahu biogenních aminů byla použita metoda HPLC. Z naměřených dat bylo zjištěno, že nejlépe byl degradován putrescin v mléce o pH 5,4 při teplotě 11 °C. Koncentrace putrescinu byla při této teplotě snížena o 46 %. Výrazná redukce byla zaznamenána také u putrescinu, kadaverinu a histaminu v mléce o pH 5,4 při teplotě 23 °C. Za těchto podmínek byla pozorována degradace putrescinu o 44 %, histaminu o 39 % a kadaverinu o 37 %. Fenylethylamin a tyramin byl nejvýrazněji redukován při pH 7 a teplotě 30 °C. Během kultivace došlo ke snížení množství fenylethylaminu o 29 % a tyraminu o 23 %. |
|
dc.format |
68 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
Lacticaseibacillus casei
|
cs |
dc.subject |
degradace
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
mléko
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
Lacticaseibacillus casei strain
|
en |
dc.subject |
degradation
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
milk
|
en |
dc.title |
Vliv bakterie Lacticaseibacillus casei na redukci biogenních aminů ve vybraných mléčných produktech |
|
dc.title.alternative |
Influence of Lacticaseibacillus casei on Biogenic Amines Reduction in Selected Dairy Products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Purevdorj, Khatantuul |
|
dc.date.accepted |
2022-06-01 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to observe the ability of the Lacticaseibacillus casei strain (formerly Lactobacillus casei) CCDM 198 to reduce the amount of biogenic amines in foods. The Lacticaseibacillus casei strain was cultivated in milk at different pH and temperature. This study observed the effect of different pH and temperature on the ability of Lacticaseibacillus casei strain to degrade of biogenic amines: phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine and tyramine in foods. The HPLC method was used for determination of biogenic amines content. From the measured data, it was found that putrescine showed the best degradation ability in milk at pH 5.4 and temperatue 11 °C. The concentration od putrescine was reduced by 46 % at this temperature and pH. A significant decrease was also observed for cadaverin, putrescine and histamine in milk at pH 5.4 at 23 °C. At this pH and temperature, a degradation by 44 % was observed for putrescine, 39 % for histamine and 37 % for cadaverine. Phenylethylamine and tyramine were most significantly reduced in milk at pH 7.0 and temperature 30 °C. During the cultivation the amount of phenylethylamine decreased by 29 % and tyramine by 23 %. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
61937
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-09 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account