dc.contributor.advisor |
Navrátilová, Jana
|
|
dc.contributor.author |
Ovesný, Jakub
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:09Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:09Z |
|
dc.date.issued |
2022-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50676
|
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá neizotermní krystalizací směsí lineárního a větveného polypropylenu. Krystalizační chování čistých polypropylenů a různých jejich směsí (1, 2, 5, 10, 20, 50 hm. % větveného polypropylenu v lineárním polypropylenu) při různých rychlostech chlazení bylo sledováno pomocí diferenciální snímací kalorimetrie (DSC). Zejména byl sledován vliv složení směsi a rychlosti chlazení na charakteristické teploty tání a krystalizace a také krystalinitu. Pozorována byla rovněž morfologie kontrolovaně zkrystalizovaných vzorků. Bylo zjištěno, že přídavek polypropylenu s dlouhými větvemi do lineárního polypropylenu vede ke zvýšení teploty krystalizace. Všechny směsi dosahovaly vyšší teploty tání než čisté materiály, totéž platí také pro stupeň krystalinity. |
|
dc.format |
59 s. (51 161 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
polypropylen
|
cs |
dc.subject |
polypropylen s dlouhými větvemi
|
cs |
dc.subject |
neizotermní krystalizace
|
cs |
dc.subject |
DSC
|
cs |
dc.subject |
polypropylene
|
en |
dc.subject |
long-chain branched polypropylene
|
en |
dc.subject |
non-isothermal crystallization
|
en |
dc.subject |
DSC
|
en |
dc.title |
Neizotermní krystalizace směsí lineárního a větveného polypropylenu |
|
dc.title.alternative |
Nonisothermal crystallization of blends of linear and branched polypropylene |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kudláček, Michal |
|
dc.date.accepted |
2022-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with non-isothermal crystallization of linear and long-chain branched polypropylene blends. The crystallization behaviour of pure polypropylenes and their various blends (1, 2, 5, 10, 20, 50 wt. % branched polypropylene in linear polypropylene) at different cooling rates was observed by differential scanning calorimetry (DSC). In particular, the effect of blend composition and cooling rate on the characteristic melting and crystallization temperatures and crystallinity was studied. The morphology of controlled crystallized samples was also observed. It has been found that the addition of long-chain branched polypropylene into linear polypropylene leads to an increase in the crystallization temperature. All blends show the higher melting temperature than neat polypropylenes, the same trend was observed also in case of crystallinity. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymerní materiály a technologie |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymeric Materials and Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
59622
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-17 |
|