dc.contributor.advisor |
Velichová, Helena
|
|
dc.contributor.author |
Tesař, Václav
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:04Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:04Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50558
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá rozdílným složením diabetické diety D9/250 ve věznici a zkoumá možnost stravování, které se zaměřuje na hlavní energetický zdroj v tucích u osob trpících onemocněním diabetes mellitus. Byly vyhodnoceny nutriční faktory v dietě D9/250 ve věznici a zjistilo se, že dochází k permanentnímu překračování energie o 32 %, bílkovin o 44 %, tuků o 16 % s velkým obsahem nasycených mastných kyselinách a s nízkým zastoupením polynenasycených mastných kyselin. Stanovená mez cholesterolu je překračována o 32,7 %. Pacienti s onemocněním diabetes mellitus se 5 měsíců stravovali režimem low carbohydrates high fats (LCHF), kde hlavní energetický zdroj představoval tuk. Zjistilo se, že stravující režim LCHF měl pozitivní vliv na jejich lipidový profil (TAG, HDL, LDL, celkový cholesterol), glykovaný hemoglobin, glykémii i BMI. |
|
dc.format |
92s.(128 045 znaků) příloh27 s |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
diabetes mellitus
|
cs |
dc.subject |
nízkosacharidová strava
|
cs |
dc.subject |
diabetická dieta
|
cs |
dc.subject |
lipidový profil
|
cs |
dc.subject |
glykémie
|
cs |
dc.subject |
glykovaný hemoglobin
|
cs |
dc.subject |
diabetes mellitus
|
en |
dc.subject |
low carbohydrate diet
|
en |
dc.subject |
diabetic diet
|
en |
dc.subject |
lipid profile
|
en |
dc.subject |
glycaemia
|
en |
dc.subject |
glycated hemoglobin
|
en |
dc.title |
Využití diabetické diety v uzavřeném systému stravování Vězeňské služby České republiky |
|
dc.title.alternative |
Diabetic Diet Usage in a Closed Catering System of the Czech Prison Service |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Škrovánková, Soňa |
|
dc.date.accepted |
2022-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis deals with the different composition of the diabetic diet D9/250 in prison and examines the possibility of eating habits, which focuses on the main energy source in fats in people suffering from diabetes mellitus. Nutritional factors in diet D9/250 were evaluated in prison and it was found that there was a permanent excess of energy by 32 %, protein by 44 %, fat by 16 % with a high content of saturated fatty acids and low proportion of polyunsaturated fatty acids. The determined cholesterol limit has exceeded by 32.7 %. Patients with diabetes mellitus spent 5 months on a low carbohydrates high fats (LCHF) regimen, where fats were the main energy source. The LCHF diet was found to have a positive effect on their lipid profile (TAG, HDL, LDL, total cholesterol), glycated hemoglobin, glycemia and BMI. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
61944
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-10 |
|