Vliv želatiny na vlastnosti emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Kašpárková, Věra
|
|
dc.contributor.author |
Andersová, Barbora
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:22:53Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:22:53Z |
|
dc.date.issued |
2022-02-25 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50347
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá vlivem typu a koncentrace želatiny na vlastnosti a stabilitu emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly. Tyto emulze představují slibné systémy pro praktické aplikace, zejména díky své biokompatibilitě a biodegradabilitě. Teoretická část práce se věnuje emulzím, zvláště pak emulzím Pickeringovým, celulóze a jejím částicím a je představena i želatina. V praktické části je popsána příprava emulzních systémů stabilizovaných celulózovými nanokrystaly a jsou studovány vlivy koncentrace a typu želatiny, obsahu stabilizátoru, vzájemného hmotnostního poměru stabilizátoru a želatiny či hodnoty pH prostředí na vlastnosti a chování těchto systémů. Vliv uvedených parametrů na vlastnosti a stabilitu emulzí byl stanoven měřením velikosti emulzních kapek a potenciálu, ale taky i vizuálním a mikroskopickým pozorováním. |
|
dc.format |
70 s. (94 969 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Emulze
|
cs |
dc.subject |
Pickeringovy emulze
|
cs |
dc.subject |
želatina
|
cs |
dc.subject |
celulózové nanokrystaly
|
cs |
dc.subject |
stabilita
|
cs |
dc.subject |
Emulsion
|
en |
dc.subject |
Pickering emulsion
|
en |
dc.subject |
gelatine
|
en |
dc.subject |
cellulose nanocrystals
|
en |
dc.subject |
stability
|
en |
dc.title |
Vliv želatiny na vlastnosti emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly |
|
dc.title.alternative |
Influence of Gelatine on Properties of Emulsions Stabilized with Cellulose Nanocrystals |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Urbánková, Lucie |
|
dc.date.accepted |
2022-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis deals with the influence of the type and concentration of gelatine on the properties and stability of emulsions stabilized by cellulose nanocrystals. These systems are promising for practical applications, mainly thanks to their biocompatibility and biodegradability. The theoretical part of the work deals with emulsions and Pickering emulsions, cellulose and its particles, and introduces also gelatine. The experimental part describes the preparation of emulsions stabilized with cellulose nanocrystals and investigates the effects of concentration and type of gelatine, stabilizer content, mass ratio between stabilizer and gelatine, and pH on these systems. The influence of the above given parameters on emulsion properties and stability was determined by measuring their droplet size and potential, as well as by visual and microscopic observations. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Biomateriály a kosmetika |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Biomaterials and Cosmetics |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Materiály a technologie |
cs |
dc.identifier.stag |
62342
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-19 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account