Vliv želatiny na vlastnosti emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv želatiny na vlastnosti emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Andersová, Barbora
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:22:53Z
dc.date.available 2022-07-15T09:22:53Z
dc.date.issued 2022-02-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50347
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá vlivem typu a koncentrace želatiny na vlastnosti a stabilitu emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly. Tyto emulze představují slibné systémy pro praktické aplikace, zejména díky své biokompatibilitě a biodegradabilitě. Teoretická část práce se věnuje emulzím, zvláště pak emulzím Pickeringovým, celulóze a jejím částicím a je představena i želatina. V praktické části je popsána příprava emulzních systémů stabilizovaných celulózovými nanokrystaly a jsou studovány vlivy koncentrace a typu želatiny, obsahu stabilizátoru, vzájemného hmotnostního poměru stabilizátoru a želatiny či hodnoty pH prostředí na vlastnosti a chování těchto systémů. Vliv uvedených parametrů na vlastnosti a stabilitu emulzí byl stanoven měřením velikosti emulzních kapek a potenciálu, ale taky i vizuálním a mikroskopickým pozorováním.
dc.format 70 s. (94 969 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Emulze cs
dc.subject Pickeringovy emulze cs
dc.subject želatina cs
dc.subject celulózové nanokrystaly cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject Emulsion en
dc.subject Pickering emulsion en
dc.subject gelatine en
dc.subject cellulose nanocrystals en
dc.subject stability en
dc.title Vliv želatiny na vlastnosti emulzí stabilizovaných celulózovými nanokrystaly
dc.title.alternative Influence of Gelatine on Properties of Emulsions Stabilized with Cellulose Nanocrystals
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Urbánková, Lucie
dc.date.accepted 2022-06-08
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the influence of the type and concentration of gelatine on the properties and stability of emulsions stabilized by cellulose nanocrystals. These systems are promising for practical applications, mainly thanks to their biocompatibility and biodegradability. The theoretical part of the work deals with emulsions and Pickering emulsions, cellulose and its particles, and introduces also gelatine. The experimental part describes the preparation of emulsions stabilized with cellulose nanocrystals and investigates the effects of concentration and type of gelatine, stabilizer content, mass ratio between stabilizer and gelatine, and pH on these systems. The influence of the above given parameters on emulsion properties and stability was determined by measuring their droplet size and potential, as well as by visual and microscopic observations.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-discipline Biomaterials and Cosmetics en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Materiály a technologie cs
dc.identifier.stag 62342
dc.date.submitted 2022-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
andersová_2022_dp.pdf 2.393Mb PDF View/Open None
andersová_2022_op.pdf 276.8Kb PDF View/Open None
andersová_2022_vp.pdf 826.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account