Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Gajárková, Jitka
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:22:52Z
dc.date.available 2022-07-15T09:22:52Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50330
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce je charakteristika lipofilních barviv s antioxidačním účinkem. Práce je zaměřená na karotenoidy jako jednu z hlavních skupin lipofilních barviv, jejich rozdělení, strukturu, vlastnosti a výskyt v potravinách. V další části je popsán vznik volných radikálů, jejich přeměna, a nežádoucí účinky. Dále jsou zde charakterizovány karotenoidy jako antioxidanty a jejich antioxidační působení v potravinách. V poslední části práce jsou uvedeny metody stanovení těchto lipofilních barviv.
dc.format 52
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject karotenoidy cs
dc.subject barviva cs
dc.subject antioxidanty cs
dc.subject volné radikály cs
dc.subject stanovení cs
dc.subject carotenoids en
dc.subject colorants en
dc.subject antioxidants en
dc.subject free radicals en
dc.subject determination en
dc.title Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách
dc.title.alternative Characterization of Lipophilic Colorants with Antioxidative Effect in Foods
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Velichová, Helena
dc.date.accepted 2022-06-15
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor thesis is lipophilic colorants with antioxidant effect characterization. The work is focused on carotenoids as one of the most important lipophilic colorants, their division, structure, properties and occurrence in food. Formation of free radical, their transformation and negative effects are also described. Characterisation of carotenoids as antioxidants and their antioxidant effect in foods is also given here. The determination of these lipophilic colorants in presented in the last part of the work.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.identifier.stag 62820
dc.date.submitted 2022-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
gajárková_2022_dp.pdf 1.364Mb PDF View/Open None
gajárková_2022_op.pdf 284.3Kb PDF View/Open None
gajárková_2022_vp.pdf 281.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account