Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Gajárková, Jitka
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:22:52Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:22:52Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/50330
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce je charakteristika lipofilních barviv s antioxidačním účinkem. Práce je zaměřená na karotenoidy jako jednu z hlavních skupin lipofilních barviv, jejich rozdělení, strukturu, vlastnosti a výskyt v potravinách. V další části je popsán vznik volných radikálů, jejich přeměna, a nežádoucí účinky. Dále jsou zde charakterizovány karotenoidy jako antioxidanty a jejich antioxidační působení v potravinách. V poslední části práce jsou uvedeny metody stanovení těchto lipofilních barviv. |
|
dc.format |
52 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
karotenoidy
|
cs |
dc.subject |
barviva
|
cs |
dc.subject |
antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
volné radikály
|
cs |
dc.subject |
stanovení
|
cs |
dc.subject |
carotenoids
|
en |
dc.subject |
colorants
|
en |
dc.subject |
antioxidants
|
en |
dc.subject |
free radicals
|
en |
dc.subject |
determination
|
en |
dc.title |
Charakteristika lipofilních barviv s antioxidačními účinky v potravinách |
|
dc.title.alternative |
Characterization of Lipophilic Colorants with Antioxidative Effect in Foods |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Velichová, Helena |
|
dc.date.accepted |
2022-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this bachelor thesis is lipophilic colorants with antioxidant effect characterization. The work is focused on carotenoids as one of the most important lipophilic colorants, their division, structure, properties and occurrence in food. Formation of free radical, their transformation and negative effects are also described. Characterisation of carotenoids as antioxidants and their antioxidant effect in foods is also given here. The determination of these lipophilic colorants in presented in the last part of the work. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
62820
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-19 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account