Guarová guma a arabská guma jako stabilizátory při výrobě majonézy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Guarová guma a arabská guma jako stabilizátory při výrobě majonézy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Šenkýřová, Jana
dc.contributor.author Zvonková, Monika
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:10Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:10Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49398
dc.description.abstract Majonéza patří mezi nejpoužívanější omáčky na světě. Diplomová práce se zabývá výrobou majonézy s přídavkem hydrokoloidů - guarové a arabské gumy. Arabská guma byla přidávána v koncentraci 0,5 - 2 % a guarová guma v koncentraci 0,1 % a 0,3 %. V diskusi je popsán vliv hydrokoloidů na parametry vyrobených majonéz. Sledované parametry byly texturní vlastnosti, reologické vlastnosti, hodnoty pH a stabilita.
dc.format 88 s (85 085)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject majonéza cs
dc.subject guarová guma cs
dc.subject arabská guma cs
dc.subject texturní vlastnosti cs
dc.subject reologické vlastnosti cs
dc.subject mayonnaise en
dc.subject guar gum en
dc.subject gum arabic en
dc.subject texural properties en
dc.subject rheological properties en
dc.title Guarová guma a arabská guma jako stabilizátory při výrobě majonézy
dc.title.alternative Guar gum and arabic gum as stabilizers for mayonnaise
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polášek, Zdeněk
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated Mayonnaise is one of the most used sauces in the world. The diploma thesis deals with the production of mayonnaise with hydrocolloid addition - guar and gum arabic. Arabic gum was added in concentration 0,5 - 2 % and gum guar in concentration 0,1 % and 0,3 %. The discussion describes the effect of hydrocolloids on the parameters of produced mayonnaise. The monitored parametres were textural properties, rheological properties, pH value and stability.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56696
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
zvonková_2021_dp.pdf 2.245Mb PDF View/Open None
zvonková_2021_op.pdf 721.6Kb PDF View/Open None
zvonková_2021_vp.pdf 730.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account