Využití přírodních extraktů jako antimikrobiálních a antibakteriálních přísad v potravinářském průmyslu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití přírodních extraktů jako antimikrobiálních a antibakteriálních přísad v potravinářském průmyslu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčík, Lubomír
dc.contributor.author Klimeš, Ondřej
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:01Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:01Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49165
dc.description.abstract V první části této bakalářské práce se zaměřuji na metody stanovení mikroorganismů. Jsou zde popsány jak klasické mikrobiologické metody (např. kultivační), které jsou základem každého stanovení, tak i modernější metody, které jsou schopny poskytnout výsledky rychleji a mnohdy s větší přesností (např. PCR). Druhá část práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky, jež jsou zdravotně nezávadné a lze je využívat jako přísady v potravinářském průmyslu. Proti mikroorganismům vykazují buď mikrobicidní nebo mikrobistatické účinky.
dc.format 50 s. (10 302)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mikroorganismy cs
dc.subject metody stanovení cs
dc.subject antibakteriální látky cs
dc.subject microorganisms en
dc.subject methods of determination en
dc.subject antibacterial substances en
dc.title Využití přírodních extraktů jako antimikrobiálních a antibakteriálních přísad v potravinářském průmyslu
dc.title.alternative Application of Natural Extracts as Antimicrobial and Antibacterial Components in Food Stuff Industry
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Polášek, Zdeněk
dc.date.accepted 2020-06-17
dc.description.abstract-translated In the first part of this bachelor thesis thefocusis on methods applied for the determination of microorganisms. Both classical microbiological methods (e.g. cultivation methods), which are the basis of every determination, and more modern ones, which are able to provide results faster and with greater accuracy (e.g. PCR) are discussed here. The second part of the work is focused on natural antimicrobial substances, which are harmless to health and can be used as additives in the food industry. They have either microbicidal or microbistatic effects against microorganisms.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56320
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2020-05-21


Files in this item

Files Size Format View Description
klimeš_2020_dp.pdf 1.725Mb PDF View/Open None
klimeš_2020_op.pdf 826.9Kb PDF View/Open None
klimeš_2020_vp.pdf 864.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account