Využití přírodních extraktů jako antimikrobiálních a antibakteriálních přísad v potravinářském průmyslu
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Lapčík, Lubomír
|
|
dc.contributor.author |
Klimeš, Ondřej
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:58:01Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:58:01Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-17 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49165
|
|
dc.description.abstract |
V první části této bakalářské práce se zaměřuji na metody stanovení mikroorganismů. Jsou zde popsány jak klasické mikrobiologické metody (např. kultivační), které jsou základem každého stanovení, tak i modernější metody, které jsou schopny poskytnout výsledky rychleji a mnohdy s větší přesností (např. PCR). Druhá část práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky, jež jsou zdravotně nezávadné a lze je využívat jako přísady v potravinářském průmyslu. Proti mikroorganismům vykazují buď mikrobicidní nebo mikrobistatické účinky. |
|
dc.format |
50 s. (10 302) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mikroorganismy
|
cs |
dc.subject |
metody stanovení
|
cs |
dc.subject |
antibakteriální látky
|
cs |
dc.subject |
microorganisms
|
en |
dc.subject |
methods of determination
|
en |
dc.subject |
antibacterial substances
|
en |
dc.title |
Využití přírodních extraktů jako antimikrobiálních a antibakteriálních přísad v potravinářském průmyslu |
|
dc.title.alternative |
Application of Natural Extracts as Antimicrobial and Antibacterial Components in Food Stuff Industry |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Polášek, Zdeněk |
|
dc.date.accepted |
2020-06-17 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the first part of this bachelor thesis thefocusis on methods applied for the determination of microorganisms. Both classical microbiological methods (e.g. cultivation methods), which are the basis of every determination, and more modern ones, which are able to provide results faster and with greater accuracy (e.g. PCR) are discussed here. The second part of the work is focused on natural antimicrobial substances, which are harmless to health and can be used as additives in the food industry. They have either microbicidal or microbistatic effects against microorganisms. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56320
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2020-05-21 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account