Chemické parametry jedlých olejů na trhu v ČR
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Rudolf, Ondřej
|
|
dc.contributor.author |
Šebela, Jaromír
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:58:00Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:58:00Z |
|
dc.date.issued |
2021-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49146
|
|
dc.description.abstract |
Zhodnocení kvality a trvanlivosti vybraných běžně dostupných řepkových a slunečnico-vých olejů určených pro potravinářské a kosmetické využití na českém maloobchodním trhu. U těchto olejů byla stanovena čísla kyselosti, zmýdelnění, peroxidové a jodové. Součástí práce bylo také stanovení zastoupení mastných kyselin na plynovém chroma-tografu a stanovení oxidační stability olejů metodou Rancimat. U této metody byl vysle-dován trend zvýšení teploty a zkrácení IT v závislosti na složení MK. Se stoupající teplo-tou se jednotlivé IT při srovnání vzorků mezi sebou vzájemně přibližují. |
|
dc.format |
76 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Tuky
|
cs |
dc.subject |
kvalita
|
cs |
dc.subject |
slunečnicový olej
|
cs |
dc.subject |
řepkový olej
|
cs |
dc.subject |
tuková čísla
|
cs |
dc.subject |
GC analýza složení MK
|
cs |
dc.subject |
test zrychlené oxidace
|
cs |
dc.subject |
Lipids
|
en |
dc.subject |
quality
|
en |
dc.subject |
Sunflower Oil
|
en |
dc.subject |
Rapeseed Oil
|
en |
dc.subject |
lipid values
|
en |
dc.subject |
GC content analysis
|
en |
dc.subject |
accelerated stability test
|
en |
dc.title |
Chemické parametry jedlých olejů na trhu v ČR |
|
dc.title.alternative |
Chemical parameters of edible oils on the market |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kašpárková, Věra |
|
dc.date.accepted |
2021-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on measurement of quality and longevity chosen commonly availa-ble rapeseed and sunflower oils intended for food and cosmetics use on Czech retail mar-ket. Acid, saponification, peroxide and iodine numbers were determined for these oils. Part of the work also dealt with the determination of fatty acids content by gas chroma-tography and determination of oxidative stability of oils by the Rancimat method. With this a trend of temperature rising and IT shortening was observed. With each rising tem-perature, each sample's IT is more near to each other. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56289
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2021-05-11 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account