Inhibiční působení monoacylglycerolů a esenciálních olejů na dekarboxyláza-pozitivní bakterie
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Ševčíková, Aneta
|
|
dc.date.accessioned |
2021-07-26T10:57:58Z |
|
dc.date.available |
2021-07-26T10:57:58Z |
|
dc.date.issued |
2020-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/49107
|
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá inhibičním působením vybraných monoacylglycerolů a esenciálních olejů na bakterie s dekarboxylázovou aktivitou. Teoretická část zahrnuje čtyři kapitoly, které pojednávají o problematice biogenních aminů, dekarboxylázové aktivitě mikroorganizmů, monoacylglycerolech či esenciálních olejích. Tyto teoretické poznatky jsou dále uplatněny v praktické části, ve které byly sledovány inhibiční účinky vybraných 1- monoacylglycerolů a esenciálních olejů na růst grampozitivních a gramnegativních bakterií. |
|
dc.format |
91 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
monoacylglyceroly
|
cs |
dc.subject |
esenciální oleje
|
cs |
dc.subject |
dekarboxylázová aktivita
|
cs |
dc.subject |
inhibiční působení
|
cs |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
monoacylglycerols
|
en |
dc.subject |
essential oils
|
en |
dc.subject |
decarboxylase activity
|
en |
dc.subject |
inhibitory effect
|
en |
dc.title |
Inhibiční působení monoacylglycerolů a esenciálních olejů na dekarboxyláza-pozitivní bakterie |
|
dc.title.alternative |
Inhibitory Effect of Monoacylglycerols and Essential Oils on Decarboxylase-positive Bacteria |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Pleva, Pavel |
|
dc.date.accepted |
2020-06-10 |
|
dc.description.abstract-translated |
The diploma thesis deals with the inhibitory effect of selected monoacylglycerols and essential oils on bacteria with decarboxylase activity. The theoretical part includes four chapters which deal with the issue of biogenic amines, decarboxylase activity of microorganisms, monoacylglycerols or essential oils. These theoretical findings are further applied in the practical part, in which the inhibitory effects of selected 1-monoacylglycerols and essential oils on the growth of gram-positive and gram-negative bacteria were monitored. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie tuků, detergentů a kosmetiky |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
56107
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2020-05-14 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account